Sverige
23 maj 2015 10:16

Stämman är i gång

I dag ska en ny ordförande väljas för Svenska ridsportförbundet och Ulf Brömster tog upp kampen om ordförandeposten. Dessutom kan det bli beslut om återinförande av premier på ponnytävlingar. Ett av de första besluten var att distrikten behåller sin röststarka ställning.

Stämman är i gång
Deltagarna på Svenska ridsportförbundets årsstämma har börjat komma på plats och registrera sig. Photographer Roland Thunholm

Mycket ska hända i den stora kongresshallen i Karlstad när Ridsportförbundet ska summera två års verksamhet och blicka framåt. Valberedningens förslag har stuvat om en del i förbundsstyrelse och sektioner, och det återstår att se vad ombuden tycker om det.

Dessutom finns det förslag om prispengar till ponnyryttare, om att flytta kansliet från Strömsholm, om att ge ordföranden ett högre arvode, om vem som ska utse ledamöterna i tävlingssektionens olika kommittéer, för att bara nämna något.

En av de första punkterna var distrikens ställning på stämman. Men distrikten behåller sin röststarka ställning inom Svenska ridsportförbundet. Stämman röstade ner förslaget att ge föreningarna fler röster.

I dag har distrikten mellan 12 och 20 röster beroende på storlek, och föreningarna mellan två och fyra röster var beroende på storlek. Förbundsstyrelsen ville dubblera föreningarnas röstetal på stämman, men det förslaget mötte motstånd från både distrikt samt även en förening.
– Vi kan inte sätta oss in i alla diskussioner som förs. Det är därför vi har våra distrikt, sade Johanna Håkansson, ordförande i Lunds Civila Ryttarförening.

En votering ledde till 390 röster för att behålla dagens röstetal och 140 för att ändra enligt förbundstyrelsens förslag.

Under förbundsstämmans förmiddag blev det också votering om ekonomisk ersättning till ordförande och ledamöter i förbundsstyrelse och sektioner. Upplands Ridsportförbund ville inte ha något arvode alls, medan Skånes Ridsportförbund hade motionerat om ett arvode på 250 000 kronor till ordföranden.

Vinnare blev valberedningens förslag där 14 prisbasbelopp, motsvarande 1,6 miljoner kronor på två år, ska fördelas mellan förbundsstyrelsen och de olika sektionerna.

Ulf Brömster har föreslagits som motkandidat till ordförandeposten och har stöd av flera distrikt och valdes till ordförande.  Marjut Sohlman-Carlström var nominerad inför stämman. 

Ridsport finns på plats och uppdaterar kontinuerligt på webben och via Twitter.

Här finns de ärenden som tas upp under stämman. 

Stämman går också att följa via webb-tv. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden