Sverige
1 juni 2015 14:02
Ridsportplus

Svårt att få veta vad veterinärvård kostar

En tusenlapp eller nästan det tredubbla för några röntgenbilder. En sårskada kan tas om hand för 10 000 kronor lovar en klinik, medan andra inte kan sätta något pris alls. Flera av de stora klinikerna undviker att svara när Ridsport vill veta vad det kostar.

Svårt att få veta vad veterinärvård kostar
En hältutredning kan kosta allt från dryga 1000 till 4000 kronor enligt Ridsports enkät. Stina Qvarnström

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ridsport har bett om prisuppgifter för en rad åtgärder som utförs av veterinärer, antingen på klinik eller hemma hos hästägaren. En del kliniker ger ett pris på kronan när, medan andra sätter riktpriser som kan bli tiotusentals kronor dyrare, och åter andra inte ens vill ge ett ungefärligt pris.

    Vill se patienten
    Ett exempel som vi bett om pris på är en sårskada på ett ben som kommer in till kliniken en söndag. Förutsättningarna är ett köttsår som behöver sys men inga skador på senor eller dylikt, och att hästen stannar på kliniken för vård under två dagar.

    Några mindre hästkliniker lämnar prisuppgifter på mellan 7 000 och 10 000 kronor, men Evidensias kliniker tillhör dem som inte vill sätta pris utifrån ett exempel.
    – Det går inte att svara utan att ha träffat patienten. Behandling och pris är helt beroende av bland annat var såret sitter, hur nära lederna, och hästens ålder, säger Lotta Persson, sjukhuschef på Evidensias specialhästsjukhus i Helsingborg.

    Uppdaterar kunden
    Först när en häst med den typen av skada kommer till kliniken går det att sätta ett pris.
    – Vi ger alltid ägarna en uppskattning om var priset kan hamna, vare sig de frågar efter det eller inte, och det gör de inte alltid. Vi uppdaterar också uppgifterna efterhand och skriver in dem i journalen tillsammans med kommentarer, fortsätter Lotta Persson.

    Inte heller Universitetsdjursjukhuset i Uppsala vill lämna prisuppgifter i förväg på sårskadan.
    – Kan hästen sys stående? Hur van är kirurgen och hur snabb är denna? Det är saker som påverkar, svarar Flemming Winberg, som fram tills i början av maj var chefveterinär på SLU:s djursjukhus i Uppsala.

    Detektivarbete
    Hältutredningar får en prislapp från sex av de kliniker som Ridsport skickat frågorna till.
    Husaby hästklinik svarar att de kostar 1 014 kronor och uppåt, och att en grundavgift på 399 kronor tillkommer. Andra kliniker uppger priser mellan 1 200 och 4 000 kronor beroende på hur hältutredningen utvecklas.
    Evidensias kliniker lämnar ingen prisuppgift i förväg.
    – Hältutredningar utgör en stor del av vårt arbete. Om vi inte ens vet var en häst är halt, kan det bli ett detektivarbete, förklarar Marie Westberg, sjukhuschef för Evidensia Strömsholm.
    – Det är också sällan någon som frågar innan vad det kostar, säger Lotta Persson vid Evidensia i Helsingborg.

    Misstänksamma
    I början av året startade försäkringsbolaget Folksam en debatt kring de ökande kostnaderna för djursjukvård, framför allt på smådjurssidan. Bolaget fick snabbt mothugg från Agria, som ifrågasatte Folksams siffror, och även inom Evidensia möter uppgifterna skepsis.
    – Folksam får gärna visa hur de gjort sin analys, för vi har inte fått se deras underlag och vi tror inte att det är så enkelt som de påstår,  säger Maria Hofling, informationsansvarig på Evidensia.

    Folksam efterlyste en transparent prissättning inom djursjukvården, men det är lättare sagt än gjort, menar Per Eriksson, affärsområdesansvarig på Evidensia Häst.
    – Olika kliniker har väldigt olika kompetens. Om man jämför med sjukvården för människor är det ganska uppenbart att en behandling på ett högspecialiserat sjukhus blir dyrare än en behandling på en vårdcentral.
    – I vår verksamhet har vi specialister anställda, både under dagtid och på jourtid. Vi måste ha en hög kompetens dygnet runt, tillägger Maria Hofling.

    För lite vinst
    Sedan Evidensia grundades 2012 har bolaget vuxit snabbt och har nu 16 hästkliniker bara i Sverige, allt från specialistsjukhusen i Helsingborg och på Strömsholm till ambulerande kliniker. I fjol gjordes 45 500 hästbesök på Evidensias kliniker.

    Men dominansen på marknaden innebär inte att priserna kommer att höjas, enligt Maria Hofling.
    – Det blir snarare en effektivisering som leder till sänkta kostnader.
    Bokslutet för 2014 är ännu inte klart, men siffrorna är inte lysande, enligt Per Eriksson.
    – Vi vill ha en acceptabel vinstmarginal, och så är det inte ännu. Evidensia Häst har en ganska svag lönsamhet i en tuff bransch och vi har stark konkurrens i Skåne och Stockholmsområdet. Där måste vi vara på tårna och vi för dagliga diskussioner med våra kunder om priserna.
    – Samtidigt visade en undersökning från organisationen Svensk Djursjukvård i fjol att kunderna främst värdesätter kunskap och kompetens,  och att priset hamnar i princip sist när de väljer djursjukvård, säger Per Eriksson.

    Detta är en del av en artikel. Läs mer i Ridsport nr 10, i butik nu.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden