Sverige
30 augusti 2015 05:00
Ridsportplus

Dialog i centrum på ovanlig kurs

Dressyrdomare går regelbundet kurser för att hålla kunskapsnivån uppe. Samma sak gäller dressyrtränare. Att de har kurs ihop är däremot ovanligt. På lördagen arrangerades en sådan kursdag av Skånes dressyrkommitté på Torreberga gård.

Dialog i centrum på ovanlig kurs
Kerstin André var uppskattad kursledare.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ämnet för dagen var utbildning och bedömning av unga hästar.
    – Den här dagen handlar om dialog, inledde Skånes dressyrkommittés ordförande Lotta Hamilton. Det är inte en kurs när ni sitter tysta och lyssnar, utan vi vill att alla diskuterar och delar med sig av sina erfarenheter.

    Kursen leddes av internationella domaren och dressyrdomarutbildaren Magnus Ringmark och A-tränaren Kerstin André. Deltagarna var i första hand domare och tränare, men det fanns även en hel del ryttare med erfarenhet av unghästutbildning på plats.

    Dagen inleddes med ett teoripass där Magnus Ringmark gick igenom hur man tänker när man dömer unga hästar, och hur det skiljer sig från att döma vanliga klasser. Sedan flyttade man ner i ridhuset där deltagarna fick se ekipage i olika åldrar och diskutera såväl bedömning som den fortsatta träningen av hästarna.
    – Unghästtävlingar är en introduktion för unga hästar i sporten, betonar Magnus i sin inledning. De ska få erfarenhet och känna på tävlingsatmosfären utan press. Bedömningarna ska vara en hjälp för sport och avel och vi ska titta efter vilka hästar som har en naturlig talang för att kunna bli en högklassig dressyrhäst. Utbildningsmässigt ska de lägga en bas för de högre klasserna.

    Han fortsatte med att gå igenom alla bedömningspunkter och betonar det som skiljer unghästbedömning från vanlig tävlingsbedömning.
    – En viktig skillnad är att vi gör skillnad på fel som är fundamentala och sådana som är mindre viktiga.
    Exempel på fundamentala fel kan till exempel vara brist på rytm och takt, istadighet eller kontaktproblem. Vissa saker kan vara acceptabelt kortare stunder, som till exempel spänningar eller tillfällig snedhet. Är felen genomgående är de däremot allvarliga.

    Vissa fel och misstag som ryttarna kan uppleva som stora har man mer överseende med som unghästdomare. Det kan handla om sneda halter, avbrott i gångarter eller felfattning. Precisionen är inte heller så viktigt.
    – Men man får också titta lite på vad misstagen beror på, förklarar Magnus.
    – Ett avbrott i förvända galoppen för en femåring kan till exempel bero på att den tittar till på något eller på att den inte har galopp nog att klara av att hålla den. Det senare är ju betydligt allvarligare än det första.

    En fråga som diskuterades flitigt under dagen var spektakulära rörelsemönster, spänning och spänst. De flesta var ense om att man internationellt har svängt från att gynna de spektakulära hästarna till att i stället premiera spänstiga men mer mentalt avspända hästar.
    – Med träning kan man göra mycket med en häst som har tre rena gångarter och ett bra temperament, konstaterar Kerstin. Det vanligaste är faktiskt att det är temperamentet som begränsar.

    Samtliga deltagare var mycket positiva till konceptet att blanda tränare och domare och ha en öppen diskussion om bedömning och träning.
    – Egentligen skulle vi ha med uppfödarna här också, säger Kerstin, det är sånt här samarbete som behövs för att föra sporten framåt.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden