Sverige
27 oktober 2016 10:19

13-årig ryttare på börsen

En 13-årig, svensk ryttare har introducerats som världens första börsnoterade hoppryttare. Det handlar om att ett svensk företag ska sälja andelar i ryttaren för att bistå ekonomiskt till ryttarens satsning i sporten.

Det finns 5 200 andelar á 100 kronor styck som säljs via en sportbörs. Köpares återbäring på investerat kapital är satt till tolv procent av de intäkter som ryttarens tävlingsverksamhet (eventuellt överskott vid försäljning av hästar ingår inte) genererar under perioden 2021-2028. Dock under förutsättning att ryttaren årsvis under aktuell period tjänar mer än en miljon kronor.

 Ryttaren har i år bland annat medverkat i en Nations Cup för children och vunnit senior-DM.
 
Trade in Sports Europe AB, som står bakom lanseringen, är ett svenskt företag som startade 2012 med affärsidén att stödja lovande idrottare genom kapitalinvesteringar. Företaget arbetar bland annat med golfspelare, racingförare och tennisspelare men ingen så ung som den 13-åriga ryttaren.


– Självklart funderade vi länge på ryttarens ålder men vi fick en klar uppfattning att familjen har sund inställning och ryttaren har mycket seriös satsning på sin sport, säger företagets vd Claes Holmström.



Hela beloppet för sålda andelar går inte till ryttarens tävlingsverksamhet. Trade in Sports Europe AB tar 14 procent för sitt arbete, vilket betyder 14 kronor på varje såld andel.



Holmström berättar vidare att projektet gäller fram till 2028 oavsett hur många andelar som säljs. Han säger också att det är investerarna som står risken om ryttaren vill avbryta samarbetet med företaget och möjligheten till återbäring för andelsköpare därmed försvinner.

– Företaget har en ambassadör på orten där vi bor och det var han som tog kontakt med oss och frågade om vi var intresserade. Efter mycket funderande inom familjen och träffar med både ambassadören och företagets vd såg vi det som en möjlighet att få hjälp till tävlingskostnader, säger ryttarens mamma Camilla till Ridsport.



Familjen ser i första hand släkt och vänner som möjliga andelsköpare. Tillkommer helt okända intressenter betraktas det mer som bonus. Det finns också andra värden i engagemanget säger Camilla och berättar om möjlighet till hjälp att förlänga framtida utbildning för att ryttaren ska kunna kombinera skola med ridning.



Både föräldrar och ryttare känner sig trygga i sitt beslut. Camilla påpekar att det tecknade engagemanget inte kommer att innebära mer press än vad som redan finns naturligt för att lyckas i sporten. Engagemanget kan också avbrytas när som helst utan några ekonomiska konsekvenser för familjen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden