Sverige
22 oktober 2016 16:15

Fantasifull framtid för ridsporten

På VM 2025 hoppar ekipagen över rörliga hinder som flyttar sig, dressyrryttarna sjunger själva när de rider kür medan dressyrmomentet i fälttävlan har fått en ny framtid som avslappningsövning åt tjänstemännen inom EU.

Fantasifull framtid för ridsporten
Svenska Ridsportförbundets Helena Carlsson gick runt med framtidsglasögonen. Roland thunholm

Ridsportförbundets ledning tog ut svängarna ordentligt i den framtidsvision som inledde Ridsportforum i Västerås på lördagsförmiddagen. De 170 deltagarna fick höra kände radiojournalisten Christian Olssons hälsning från VM 2025, då förbundet dessutom bytt namn till Entreprenörerna.

Framtiden är alltså temat för årets Ridsportforum, som arrangeras de år det inte är stämma.
– Det är en halvhalt, men också ett tillfälle att rida framåt, i det här fallet mot 2025, sa Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster.

Tillsammans med tillförordnade generalsekreterare Ann-Catrine (AC) Bengtsson presenterade han några utmaningar som Svenska Risportförbundet står inför.
– Det handlar om att skapa en målbild. Var vill vi vara 2025, sa Brömster.

Spänningsfälten mellan olika delar av ridsporten presenterades också. Det handlar om bredd och elit, ideellt och kommersiellt, och ridskola och tävling.
– En annan utmaning är djurskyddsfrågan. Kommer vi kunna utöva ridsport om 20 år? Jag tror att svaret är ja, om vi hanterar våra djur så att samhället accepterar det, sa Brömster också.

Målvakt inspirerade
Under lördagen inspirerades deltagarna av Claes Hellgren, tidigare landslagsmålvakt i handboll och numera bland annat coach och föreläsare. Han pratade om vad som egentligen driver oss, och hur viktigt det är för hjärnan att bli belönad.
– När ni ska forma er framtid, titta på hur andra gjort men kopiera dem inte, utan gör saker bättre, sa Claes Hellgren, som efterträddes av Karin Mattsson Weijber, tidigare ordförande för Riksidrottsförbundet.
– Från mina år som hästtjej fick jag tidigt med mig ridsportens styrkor; Att det gick att påverka, att vi gjorde skillnad och var betydelsefulla, vare sig vi stod i cafét eller var insläppare på en tävling, och att det aldrig var något problem att vara kvinna.

Ideell eller kommersiell
Karin Mattsson-Weijber var inte säker på att spänningsfältet går mellan ideell och kommersiell.
– Jag tror att det mer handlar om huruvida det är ett ideellt syfte eller ett vinstsyfte. Ridsportens vana att hantera detta spänningsfält har fört sporten framåt, men det frestar också på.
– Det gäller att ha ett självförtroende och en trygghet i det man är, och inte försöka vara något annat. En ideell förening ska vara det hela vägen och inte en sämre kopia av ett företag.
– Allting börjar i uppdraget. Uppdraget måste vara i centrum, och ska utföras tillsammans med andra. De där människorna som frågar efter syftet, och varför vi gör det här, kan vara nog så irriterande för oss som bara vill jobba på, men frågorna är jätteviktiga att ställa, sade Karin Mattsson Weijber.

Ridsportforum fortsätter till söndag eftermiddag och livesänds på Equisport.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden