26 oktober 2016 16:09
Ridsportplus

Lång planering ger bättre anläggning

Ridklubbar som ska bygga nytt måste lägga mycket tid på idéer och planering innan spaden sätts i jorden. Det var ett av budskapen när Ridsportförbundet arrangerade en konferens om funktionella hästanläggningar.

Lång planering ger bättre anläggning
Michael Ventorp och Mats Molén var två sakkunniga som gav tips på anläggningskonferensen.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ett 50-tal personer från föreningar, kommuner och andra med intressen i hästanläggningar deltog när Svenska Ridsportförbundet arrangerade en konferens om funktionella hästanläggningar i Jönköping på onsdagen, i lokaler vägg i vägg med Elmia Scandinavian Horse Show.

 Dagen var ett sätt att presentera Ridsportförbundets guide om hästanläggningar, och tog precis som guiden sin utgångspunkt i hästen och dess behov.


    Etologen Anna Lundberg slog fast att hästar mår bäst av att röra sig så fritt som möjligt, ha social kontakt med andra hästar och kunna äta så ofta som möjligt. 
Märta North från Jordbruksverket tog vid genom att berätta vad djurskyddslagen och andra lagar ställer för krav.

    Markku Söderberg, som är ordförande i Ridsportförbundets ridskole- och anläggningssektion gav konkreta exempel från sin vardag som verksamhetschef på Lunds Civila Ryttarförening.

    -Vi står i begrepp att bygga nytt, och kommunen frågade vad vi ville göra med den nya anläggningen. Det är lätt att säga att vi ska fortsätta som i dag, men hur vill vi ha det om 50 år? Hur stort vill vi i så fall ha det? Jag tror att det finns en övre gräns för hur stor en anläggning ska bli.


    Markku Söderberg hade gjort en lista över alla lagar och myndigheter som ridklubben behöver ta hänsyn till. Förutom djurskyddslag och djurskyddsförordning så handlar det om miljöbalken, arbetsmiljölagar, Ridsportförbundets krav på ridskolor och tävlingar, Livsmedelsverkets krav på cafeteriaverksamhet – för att bara nämna något.

    Mats Molén, arkitekt på Fojab, specialiserad på hästanläggningar, och Michael Ventorp som är agronom, forskare och byggrådgivare, ägnade ett pass åt att beskriva byggprocessen, alltså hela processen från den första idén till det färdiga resultat. En bra byggprocess ska gå långsamt, i alla fall i början.

    – Det finns processer som måste göras om för att man kommit snett från början. I en bra byggprocess har man gått igenom frågan, stött och blött den. Och det blir även kostnadseffektivt, sade Michael Ventorp.

    – Det är vanligt att hoppa för snabbt fram. Ett problem är att en förening inte har pengar för anlita en arkitekt, utan skickar sin enkla skiss till någon som ritar upp den. Då är det bättre att begära ett anslag från kommunen för att kunna ta in en arkitekt tidigt, sa Mats Molén.


    De beskrev byggprocessen som en puckelpist, där det finns all anledning att ta det lugnt i början och planera färden, för att även den sista löpan ska bli en bra upplevelse.

    – Tillsätt en grupp med olika kompetenser, både från dem som ska ha anläggningen och från kommunen, tipsade Michael Ventorp.


    Dagens moderator, Marcus Lundholm som arbetar med anläggningsfrågor på Svenska Ridsportförbundet, påminde om att även ridskolechefen eller verksamhetschefen bör ingå i gruppen.

    – Vi får en del rapporter om att den som ska verka på anläggningen inte finns med i processen, sa han.

    Lagar och regler som påverkar hästanläggningar
    Djurskyddslagen

    Djurskyddsförordningen

    Miljöbalken

    Ridsportförbundets krav på ridskoleverksamhet

    Tävlingsreglementets krav på tävlingsplatser

    Livsmedelslagar som påverkar cafeteriaverksamhet

    Arbetsmiljölagar som påverkar arbetstagare
    
Tillgänglighetsanpassning

    Byggnormer


    Viktigt i byggprocessen


    Lägg mycket tid på idéarbete och planering

    Tänk in logistiken på anläggningen – hur ska hästar och människor förflyttas

    Tänk tävling inomhus och utomhus, och hur flödena blir då
    
Om hästar och människor använder samma vägar kan det krävas mockning och hårdgjorda ytor

    Bygg isoleringsboxar att använda vid sjukdomsutbrott

    Bygg i material som är lätt att sanera efter smittor
    
Specificera allt noggrant i förfrågningsunderlaget

    Kolla byggarens kunskap och erfarenhet av  hästanläggningar

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden