Sverige
21 oktober 2016 07:37

Åtalsanmälan efter att skadad ponny inte fick vård

Två kvinnor i Uppland misstänks för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Länsstyrelsen tror att de lät bli att tillkalla veterinär när deras ponny rev ut ögat. Senare avlivade maken till en av kvinnorna ponnyn med bultpistol.

Åtalsanmälan efter att skadad ponny inte fick vård
Enligt länsstyrelsen ska en ponny inte ha fått vård efter en svår ögonskada. (Arkivbild)

Bland andra SVT Uppsala berättar om ponnyn på en gård i Uppland vars öde ska ha lett fram till anmälan som är relativt ovanlig.
– Vi ser jätteallvarligt på den här händelsen. Vi åtalsanmäler ungefär ett tiotal djurplågeribrott om året, säger Kristina Jansson, enhetschef på länsstyrelsen till SVT.

Efter en anmälan kontrollerade länsstyrelsen gården och det är då historien ska ha uppdagats. Ponnyn tros ha slitit ut ögat då den fastnade i ett staket, gått med skadan en vecka och så småningom avlivats med bultpistol och grävts ner.

De två kvinnornas berättelser skiljer sig åt enligt SVT. En av dem ska ha uppgett att ögat helt slets ut och att de efter några dagars funderande bestämde sig för att avliva hästen. Den yngre kvinnan uppger å sin sida att ögat bara var skadat och att en veterinär ska ha kommit och utfört avlivningen. Veterinären själv uppger dock att han aldrig har kontaktats i ärendet eller avlivat ponnyn.

Klart är åtminstone att det var maken till en av kvinnorna som sköt hästen och grävde ner den, vilket mannen har berättat själv.
– Det är inte själva avlivningen i sig som det handlar om, utan det handlar om att man har låtit hästen gå skadad så länge utan att ha kontaktat veterinär, säger Kristina Jansson till SVT.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden