Sverige
17 november 2016 08:30

Ännu ett fall av virusabort bekräftat

Nya provsvar visar att det var virusabort i ett av de misstänkta fallen i Norrköpingstrakten. Stallet ligger i närheten av det stall där två hästar har avlivats.

Ännu ett fall av virusabort bekräftat
Ytterligare en svensk häst har nu avlivats på grund av sjukdomen virusabort. LottaPictures AB

I måndags rapportera Ridsport om att två travhästar hade avlivats i sviterna av virusabort, EHV-1 (läs mer här). Snart misstänktes samma virus, återigen i centralnervös form, ha drabbat ett travstall i närheten och provsvar som kom igår bekräftade misstanken.
– Det stämmer. Det togs prov på två hästar som visade symptom på centralnervös form. De var bland annat vingliga och hade feber, men var inte så dåliga som i det fallet där två hästar fick avlivas, säger länsveterinär Maria Leclercq.

Hur många bekräftade fall är det nu?
– Det är två stall. Dels det stall där hästarna fick avlivas och dels det där provsvaren kom igår. Vi får bara informationen om provsvaren är positiva eftersom det är anmälningspliktigt och vad jag vet just nu är det inga fler fall i vårt län.

Hur behandlas de hästarna som testades positivt?
– Det vanliga är vila och omvårdande behandling med antiinflammatoriskt mot feber. Blir de sämre kan ännu mer understödjande behandling behövas.

Fick de avlivade hästarna hjälp för sent?
– Nej, tvärtom. Ägarna var på ett tidigt stadium i kontakt med veterinär med specialistkompetens. Hästarna hade så kraftiga symptom att andra sjukdomar, som west nile fever, misstänktes. Det är väldigt ovanligt med så allvarliga symptom. 

Tre andra hästar i det stallet där två avlivades visade symptom som vinglighet, men de mår numera bra. Leclercq berättar vidare att många i branschen, som hästägare och hovslagare, har hört av sig med frågor. När ett fall bekräftas i länet informeras bland andra veterinärer, hovslagare och distriktet som uppdaterar sin sida med information.

I ännu ett stall i länet, utanför Valdermarsvik, har prover visat att det var falskt alarm. Det handlade om ett sto som hade spontanaboterat tvillingar. Provsvaren har kommit och de visade att det inte handlade om virusabort. Det berättar stallägaren på sociala medier. 

Råd från SVA Komplett information här
*Vaccin mot virusabort finns tillgängligt i Sverige. Vaccination sker i 5:e, 7:e och 9:e dräktighetsmånaden. Vaccinet ger cirka 60-75 procent skydd mot kastning vid fullständig vaccination, vilket kan bidra till att minska antalet fall. Se ändå till att dräktiga ston skyddas från smitta. Det finns inget vaccin som är registrerat att skydda mot den neurologiska formen av EHV-1.
*Stress kan aktivera en herpesinfektion. Undvik därför stressande situationer för dräktiga ston.
*Håll dräktiga ston avskilda från unghästar och tävlingshästar.
*Hästskötaren bör hantera dräktiga ston före övriga hästar och vara medveten om att smitta kan spridas med kläder, grimmor, borstar etcetera. Det bästa är om separat personal sköter de olika enheterna tävlingsstall, karantänsstall, unghäststall respektive avelsston.
*Ston bör föla i sin hemmiljö. Undvik att flytta stoet under sista delen av dräktigheten.
*Undvik transporter som blandar hästar från olika besättningar.
*Placera nytillkomna hästar i ett karantäns- eller mottagningsstall några veckor.
*Kontrollera nytillkomna hästars temperatur varje dag och kontrollera sjukdomstecken.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden