Sverige
19 november 2016 17:00

Ingen mer omhoppning på tid för kändisryttarna

(Uppdaterad) ńven Stjärnhoppningens hopptränare Lena Bredberg reagerade på trailern som SVT la ut igår. Efter att det aktuella avsnittet filmats bestämde hon att ryttarna inte ska få rida omhoppning på tid och att det istället blir caprillibedömning i finalen på Friends.

Ingen mer omhoppning på tid för kändisryttarna
Lena Bredberg är hopptränare för Stjärnhoppningens ryttare, varav de flesta syns till vänster.

Trailern som SVT la ut inför det näst sista avsnittet av Stjärnhoppningen visade ett par sekvenser med ryck i hästarnas munnar ihopklippt med skrattande publik. I efterföljande diskussioner på olika Facebook-forum försvarar somliga programmet medan andra kritiserar hela idén med snabb-ridutbildning som underhållning och ifrågasätter det hästarna är med om. Några tycker å sin sida främst att det är märkligt att SVT väljer att visa just sådana klipp i trailern då ritterna i sin helhet kan uppfattas annorlunda.

Även Lena Bredberg, ansvarig för Stjärnhoppningens hoppträning, reagerade på trailern.
–  Ja, det kändes inte bra att se den. När vi var på ridskolan gick det lite för fort och några tappade kontrollen över ett par hinder och det var helt enkelt olyckligt att man klippte ut just dessa sekunder, säger Lena och fortsätter:
– Klippet på Facebook är löst utklippt från sitt sammanhang, vilket gör att det inte blir rättvist för programmet i sin helhet. Alla vi som arbetar med programmet är oerhört noga med säkerhet för ryttarna och hästarnas välmående, det är väldigt viktigt att känna till.

Kändisryttarnas tävling ägde rum på en ridskola och när den var avklarad bestämde Lena Bredberg omedelbart att de inte ska få rida någon mer omhoppning på tid. Hon ringde förbundet, Friends och SVT som gick med på förslaget om en omhoppning i stilbedömning. 

Varför ändrades upplägget till stilbedömning?
– De kan helt enkelt inte rida omhoppning på tid – de är inte redo för det. Ryttarna har instruktioner om att de måste hålla i manen eller i halsringen och de hinner inte med att göra det på rätt vis i en omhoppning.
– Dessutom har en av hästarna bytts ut eftersom den var lite för svår och inte passar för det här med hoppning på långa tyglar. Överlag brukar det vara till stor del samma hästar år efter år och det är ett måste att de tycker att det är kul. Ryttarna är instruerade att titta framåt, styra, trampa ner hälarna och, viktigast av allt, ta tag i manen eller halsringen i språnget. Allt för att vara rädda om hästarna, säger Lena. 

Omhoppningen på Friends ska enligt planen alltså gå lugnare till än den som visades i SVT-klippet. Efter sin ritt får ryttaren poäng av en jury och för ekipage på samma antal fel är stilpoängen avgörande för placeringen i Stjärnhoppningen.

SVT har följt debatten som har uppstått kring programmet och håller enligt uppgift på att svara dem som har kommit med frågor.

Uppdatering: I ett pressmeddelande från Sweden International Horse Show berättas att det blir caprillibedömning som införs i finalen. Hoppmomentet förändras med färre och enklare hinder till förmån för enkla dressyrmoment.

Hela programmet finns här på SVT Play.

Trailern:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden