Sverige
21 november 2016 19:00

Sexbrott inom ridsporten ”Vi måste ta vårt ansvar”

En nationell handlingsplan saknas. De lokala ridsportförbunden står handlingsförlamade när misstankar om övergrepp eller sexuella trakasserier uppstår ute på ridklubbarna.

Sexbrott inom ridsporten ”Vi måste ta vårt ansvar”
Bilden är arrangerad.

Nyligen gick en ung kvinna, aktiv inom ridsporten, ut och berättade öppet bland annat på sin egen blogg om de trakasserier som hon utsattes för av en närstående under sin uppväxt. Tidigare i höstas dömdes en man i hästbranschen till fängelse i fem år för bland annat sexövergrepp på barn och olaga hot.

Ridsportförbundet har av bland andra bloggaren Ponnymamman anklagats för att fokusera mer på åldrar vid tävling än att agera mot sexuella övergrepp. Ta krafttag mot gubbsnusket! skrev hon i en gästkrönika i Tidningen Ridsport tidigare i år.

”Man hanterar ärenden ’internt’. Vilket inte betyder något annat än att man sopar under mattan och tystar ner” skriver Ponnymamman. Hon jämför med travsporten, där en kusk nyligen blev avstängd sedan det blivit känt att han sextrakasserat kvinnor bland annat via sms.


Lena Malmqvist, ordförande i Skånes Ridsportförbund. Foto: Roland Thunholm

Lena Malmqvist, ordförande för Skånes Ridsportförbund, är inne på samma tankebanor. I början av året skrev distriktet hon företräder till förbundsstyrelsen och begärde att förbundet skulle agera.
– Ridsportförbundet måste också, precis som travet, kunna stänga av personer från exempelvis tränaruppdrag om de är under utredning för sexuella trakasserier, säger Lena Malmqvist.

Ridsportförbundet har ännu ingen policy för hur sexuella trakasserier ska hanteras.
– Det gör att vi blir handlingsförlamade och inte kan agera eller hjälpa klubbarna, säger Lena Malmqvist.

Riksidrottsförbundet har en policy som går ut på att ideella ledare och tränare kan avkrävas en timeout medan utredningen pågår. Problemet för ridsporten är att många tränare inte jobbar ideellt. De är ekonomiskt beroende av att exempelvis kunna hålla träningar. Därmed får en avstängning större konsekvenser för dem än för den som är engagerad ideellt.
– Det borde inte spela någon roll. Vi måste ta vårt ansvar och stötta de utsatta ungdomarna, säger Lena Malmqvist.


Ann-Catrine Bengtsson, tf generalsekreterare på SvRF. Foto: Roland Thunholm

Ridsportförbundets kansli har frågan på sitt bord, säger Ann-Catrine Bengtsson, tillförordnad generalsekreterare.
– Vi vill bli proaktiva och inte bara agera i efterhand, men vi måste bena ut vad vi som organisation har rätt att göra och vad vi får överlåta till samhället att göra. Många vill att vi ska stänga av människor utifrån misstankar, men vi vet att det också förekommer drev mot oskyldiga, säger Ann-Catrine Bengtsson.

Lena Malmqvist vill inte vänta längre. Skånedistriktet förbereder därför en motion till stämman med krav på en handlingsplan och inrättandet av ett etiskt råd inom ridsporten.
– Jag förväntar mig 100 procent  stöd på den motionen från Sveriges alla ridklubbar och distrikt, säger Lena Malmqvist.

Text: Anna Nyberg

Fakta. Sexuella trakasserier

Ur Riksidrottsförbundets policy mot sexuella trakasserier:
Den utsattes berättelse och upplevelse är avgörande, inte förövarens motiv. När det finns uppgifter om sexuella övergrepp ska föreningen agera med snabbhet, skydda barnet/ungdomen, inhämta relevant information och agera med såväl stort ansvar som diskretion. Efter en skyndsam bedömning vad som är bäst för barnet ska idrottsföreningen besluta om den utpekade bör ta timeout tills frågan är utagerad. Bedöms händelsen vara av brottslig karaktär ska en polisanmälan göras.
Som ett komplement till ovanstående fyra punkter kan föreningen begära att personer som har regelbunden och direkt kontakt med barn och ungdomar ska visa upp ett begränsat utdrag ur belastningsregistret. Syftet är att minska risken för att barn och ungdomar utsätts sexuella övergrepp.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden