Sverige
15 november 2016 09:36

Virusabort – två hästar avlivade

Två hästar i Östergötland har avlivats i sviterna av virusabort. Hästar i ytterligare två stall har visat symptom på smittan och stallen är nu isolerade.

Virusabort – två hästar avlivade
Tre stall i Östergötland misstänks vara drabbade.

Uppdaterat: Ännu ett fall av virusabort är bekräftat

Efter ett utbrott av den allvarliga typen av virusabort, centralnervös form, har två travhästar i Norrköpingstrakten avlivats. De rör sig om icke dräktiga hästar där viruset har gett neurologisk sjukdom som kan visa sig genom vinglig gång och förlamning. Hästarna blev allt sämre och kunde slutligen nästan bara ligga ner.
–  De behandlades med dropp av veterinärer med specialistkompetens, men ändå har det inte gått att rädda dem. Det är ovanligt och man hoppas att det aldrig ska behöva gå så långt. Under min tid som veterinär har jag aldrig varit med om det innan, säger länsveterinär Maria Leclercq.

Ytterligare tre av hästarna i det aktuella stallet fick symptom som feber, vinglighet och svårt att gå. I ännu ett stall har ett dräktigt sto kastat och eftersom hästarna i det stallet har varit i kontakt med det konstaterat smittade stallet är misstanken stark att det är virusabort som är orsaken. Provsvar inväntas nu, likaså från ett tredje stall där prover har tagits.
– Samtliga stall är isolerade och eftersom det är travhästar följer de travsportens regler. Från det att hästarna är friska måste det gå ytterligare tre veckor innan de får träffa andra hästar. Även ägare till hästar som har varit i kontakt med ett drabbat stall informeras och ska isolera sina hästar i tre veckor från kontakten, säger Leclercq.

Vad kan oroliga hästägare göra som dock är säkra på att deras hästar inte har varit i kontakt med de här drabbade hästarna?
– Att hålla koll på tempen är alltid ett bra tips eftersom hästar med virus ofta får feber. Likaså att byta kläder och ha god handhygien innan du går in i ditt stall när om du har varit i ett annat stall. Det är det bästa skyddet mot många sjukdomar.

Något annat att tänka på?
– Om din häst visar vanliga förkylningssymptom kan du ha virusabort i bakhuvudet. Åk inte och träna och tävla, utan kontakta veterinär som får avgöra om prover ska tas.

Hästar kan få nio olika typer av herpesvirus enligt Statens Veterniärmedicinska Anstalt SVA och det aktuella viruset EHV-1 är det som fruktas mest. Det kan leda till luftvägsinfektioner, neurlogisk sjukdom och hos dräktiga ston även kastning. Sjukdomen är anmälningspliktig om den har lett till abort eller visar sig i centralnervös form, som hos de nu avlivade hästarna.

Uppdaterat: Ännu ett fall av virusabort är bekräftat

Råd från SVA Komplett information här
*Vaccin mot virusabort finns tillgängligt i Sverige. Vaccination sker i 5:e, 7:e och 9:e dräktighetsmånaden. Vaccinet ger cirka 60-75 procent skydd mot kastning vid fullständig vaccination, vilket kan bidra till att minska antalet fall. Se ändå till att dräktiga ston skyddas från smitta. Det finns inget vaccin som är registrerat att skydda mot den neurologiska formen av EHV-1.
*Stress kan aktivera en herpesinfektion. Undvik därför stressande situationer för dräktiga ston.
*Håll dräktiga ston avskilda från unghästar och tävlingshästar.
*Hästskötaren bör hantera dräktiga ston före övriga hästar och vara medveten om att smitta kan spridas med kläder, grimmor, borstar etcetera. Det bästa är om separat personal sköter de olika enheterna tävlingsstall, karantänsstall, unghäststall respektive avelsston.
*Ston bör föla i sin hemmiljö. Undvik att flytta stoet under sista delen av dräktigheten.
*Undvik transporter som blandar hästar från olika besättningar.
*Placera nytillkomna hästar i ett karantäns- eller mottagningsstall några veckor.
*Kontrollera nytillkomna hästars temperatur varje dag och kontrollera sjukdomstecken.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden