Sverige
9 december 2016 14:00

Anna-Lena Holgersson belönas för Hippologutbildningen

Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin delar ut 2017 års "belöning för föredömliga insatser inom pedagogik och undervisning" till agronom Anna-Lena Holgersson, programstudierektor och föreståndare för Hippologutbildningen vid SLU. "Det är ett lagarbete", säger Holgersson.

Anna-Lena Holgersson belönas för Hippologutbildningen
Anna-Lena Holgersson arbetar på SLU i Ultuna, Strömsholm är en av tre Riksanläggningar där Hippologutbildningen bedrivs.

För läsare som inte vet vad Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin är för något finns förklaring nära till hands. Deras uppgift är att med stöd av vetenskap och praktisk erfarenhet till samhällets gagn främja jordbruk och skogsbruk samt därtill knuten verksamhet. Det innebär bland annat att de varje år delar ut stipendier och belöningar för olika insatser. 

Anna-Lena Holgerssons arbete med Hippologutbildningen belönas med medel ur Stiftelsen Nanna Bergmansons, f. Wirén, fond som ger utdelning för föredömliga insatser inom pedagogik och undervisning.

– Jag visste själv inget om det här innan jag fick beskedet, det är andra i min omgivning här på SLU i Ultuna som nominerat mig, berättar Anna-Lena Holgersson, för dagen på Wången en av de tre Riksanläggningarna där utbildningsprogrammet går.

– Jag har varit med från starten på Hippologprogrammet, det är 22 år nu, jag var den fasta punkten under de första åren men idag är vi fem-sex personer på deltid som håller i programmet, berättar hon.

Hippologprogrammet är idag ett 3-årigt kandidatprogram som bedrivs på Wången, Strömsholm och Flyinge. Arbetet ute bedrivs av lärare ute på de olika utbildningsorterna och Anna-Lena och hennes kollegor är centralt ansvariga för helhet, samordning och inte minste samverkan med branschen i stort.

– Mitt arbete handlar mycket om samverkan med hästnäringen genom HNS, Ridsportförbundet, Svensk Travsport, Svenska Islandshästförbundet med flera aktörer. Vi har alltid arbetat tillsammans med näringen eftersom vi delar ett ekonomiskt och innehållsmässigt ansvar för programmet. 
– En stor del handlar om kvalitetsdrivande verksamhet som uppföljningar, utvärdering och kommunikation med olika intressenter i programmen. Just nu är jag på Wången för utbildningsuppföljning på programmet med inriktning på trav och islandshästar tillsammans med flera sakkunniga personer.
– Det känns otroligt roligt att vi blir uppmärksammade just för att vi satsat så mycket på kvalitetsarbetet. 

Hur ska belöningen firas?
– Jag ska ta med mig mina medarbetare och hitta på något för prissumman. Det här är ett resultat av allt vårt arbete på enheten och lärarnas arbete ute i verksamheten.

Priset delas ut under högtidliga former i slutet av januari nästa år vid Akademiens högtidssammankomst. 

Fakta
Från början var det Flyinge, Strömsholm och Kvinnersta som var utbildningsplatser.
Wången kom till 1996 och 2003 flyttades hela travinriktningen dit.
Över 700 har genomgått Hippologprogrammet
Största förändringen över tid är övergången 2010 från tvåårigt program till 3-årigt kandidatprogram.  

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden