Sverige
5 december 2016 14:59

Arbetsmiljöverket lättar på kraven för fyrhjuling

Många hästanläggningar har tvingats ställa undan sina fyrhjulingar efter Arbetsmiljöverkets besök. Orsaken är att inspektörerna krävde att alla förare skulle ha förarbevis för terränghjuling. Men nu kommer andra besked.

Arbetsmiljöverket lättar på kraven för fyrhjuling
Nu kommer nya besked om fyrhjulingar. Glöm inte hjälmen om du kör fyrhjuling – i Sverige ska man enligt lag ha den på. (Arkivbild)

Täby Ryttarcenter är en av de anläggningar där fyrhjulingen har stått oanvänd sedan Arbetsmiljöverkets besök förra hösten. I stället har traktorn använts desto mer.
–Vi blev tvungna att skriva in i våra regler att ingen personal fick köra fyrhjuling, säger ryttarcentrets vd Christina Bengtsson, som inte ville lägga tusentals kronor på en terrängförarutbildning för varje anställd.

Arbetsmiljöverket och hästnäringen har fört en dialog om detta, och nu är resultatet klart. Arbetsmiljöverket har skrivit om sina krav så att de stämmer bättre överens med Transportstyrelsens. Det innebär att arbetstagare får köra fyrhjulingar på plan mark eller vägar om föraren kan styrka att hen har behörighet att köra fordonet. Dokument som styrker behörigheten kan vara ett B-körkort som är utfärdat före den 1 januari 2000 eller tidigare, eller ett förarbevis. Även i övrigt ställer Arbetsmiljöverket krav som motsvarar Transportstyrelsens, vilket bland annat innebär att hjälm ska användas.

Minderåriga kan få köra fyrhjuling, men då krävs bevis på att de har kompetens på det, liksom ett tillstånd från vårdnadshavaren. Om arbetstagare ska köra fyrhjulingen i terrängen, exempelvis i hagar, så krävs ett förarbevis för terränghjuling.
Arbetsmiljöverket har också krav på att arbetsgivaren ska informera arbetstagaren om de risker som finns med att använda fyrhjulingen, oavsett hur den är registrerad.
– Det är vettiga regler, tycker Christina Bengtsson, som anser att det är fullt rimligt att ställa extra krav om unga människor ska köra fyrhjuling.

– Många har fått ställa fyrhjulingen åt sidan utifrån våra tidigare regler, eller avstått från att investera i en fyrhjuling. Nu hoppas jag att detta ska bli bra, säger Hans Jansson som är projektledare för Arbetsmiljöverkets granskning av hästnäringen.
– Men Arbetsmiljöverket bedömer fortfarande användning av fyrhjuling som en arbetsutrustning med särskilda risker. Därför är det krav på att arbetsgivaren ska ha en skriftlig dokumentation över arbetstagarens kunskaper så att användandet sker på ett säkert sätt. Om olyckan är framme måste det framgå om det fanns instruktioner som arbetstagaren inte följde, eller om det faktiskt saknades instruktioner, säger Hans Jansson.

Alla regler om fyrhjulingar finns på Transportstyrelsens hemsida

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden