Sverige
2 januari 2017 19:54

Året som gått – detta minns vi bäst

Hästsveriges profiler delar med sig av sina allra bästa minnen från 2016. Inte helt överraskande är Peder Fredricsons OS-silver ett fint minne för många.

Året som gått – detta minns vi bäst
20 av hästsveriges profiler delar med sig av sina bästa minnen från året som gått


Camilla Axelsson visar Fibula på Flyinge. Foto: Yvonne Karlsson.

Camilla Axelsson, unghästutbildare
Det var helt klart utmärkelsen jag fick på Elmia, för mitt arbete med unghästarna. Det var en grym egoboost och det kommer verkligen motivera mig att kämpa på genom den mörka vintern. Även årets första 3-årstest på Flyinge där vi visade 10 hästar varav nio fick diplom – fyra av dem hamnade bland de fem bästa på gångarter och en hoppstammad på tredje plats bland hopphästarna! Det är otroligt skoj att få äran att visa alla dessa fina 3-åringar.


Hanna Berg och Quite Survivor i Friends Arena. Foto: Mikael Persson, mip.nu.

Hanna Berg, fälttävlansryttare
Mitt EM-kval i Polska Strzegom där jag fick en placering med Quite Survivor i den hårda konkurrensen är väldigt speciellt! Det var ett stor delmål och är ett mål som jag kämpat för i många år. Men upplevelsen att debutera i Friends och rida en felfri runda är också väldigt, väldigt speciell! Friends var en riktigt bra sammanfattning av ett år som verkligen varit mitt år.


Fredrik Bergendorff. Foto: Trevor Meeks.

Fredrik Bergendorff, nytillträdd förbundskapten i fälttävlan
Att jag fick åka till OS i Rio med det brittiska teamet som coach i deras ”Ambitions Programme”. Där hjälpte jag två unga ryttare som var där för att lära sig vad som händer och hur ett OS fungerar. Tanken var att jag skulle vara med i OS-biten i Tokyo 2020, men några månader efter Rio fick jag det nya jobbet som förbundskapten för Sverige! Nu hoppas jag förstås att OS-biten blir av men för Sverige. Det är så mycket positivt som hänt. Jag hoppar ur sängen varje morgon och tycker allt är jätteroligt.


Sigrid Bergåkra med sin framgångsrika dotter Cecilia Bergåkra. Foto: Roland Thunholm.

Sigrid Bergåkra, uppfödare, dressyrryttare m.m.
Några höjdpunkter: När vårt Amaranth-föl föddes under ”Bonde Söker Fru”-inspelningen. När min äldsta dotter Cecilia fick stående ovationer av publiken för sin kür på Falsterbo. När min mellersta dotter Emilia tog SM-silver i cheerleading och min yngsta dotter Olivia knep både DM-silver i hoppning och DM-brons i dressyr. Och så klart att kärleken slog ner hos mig som blixten i ett elaggregat i åska, och hela mitt liv fick en chans att börja om!


Clara Egholm Hebsgaard på Extrem. Foto: Annika Karlbom.

Clara Egholm Hebsgaard, dressyrryttare ponny
Det jag minns bäst ifrån 2016 är Hagen i Tyskland. Det är en otroligt fin tävling som är väldigt fint arrangerad med fina omgivningar och alltid fantastiska ekipage med. Extrem gick väldigt bra den helgen och vi blev placerade två gånger, bäst utav allt var när vi blev sexa i küren på 73 procent bland Europas bästa ekipage. Hagen är en tävlingsplats man sent glömmer helt enkelt!


Thomas Fasteus. Foto: Roland Thunholm.

Thomas Fasteus, landslagsledare i hoppning, ponny och children
Det är förstås silvermedaljen vid lag-EM för ponny. Det var en fantastisk vecka i Danmark med atmosfären och lagandan. Allt stämde perfekt från det vi kom dit tills vi åkte hem. Att vi sedan toppade veckan med att vinna ett EM-silver i lag gjorde att vi kände att vi hade åstadkommit något alldeles extra.


Peder Fredricson med OS-silvret. Foto: Roland Thunholm.

Peder Fredricson, hoppryttare
OS i Rio var en fantastisk upplevelse för mig, och 2016 blir året som jag aldrig kommer att glömma.


Maria Gretzer och Fecybelle efter segern i Falsterbo. Foto: Roland Thunholm.

Maria Gretzer, hoppryttare, tränare mm
Om jag ser till mitt eget och hästrelaterat är det segern i Falsterbo med Fecybelle. Det är svårt att vinna Falsterbos unghästfinaler som har en bra bit över 100 starter från början. Förra året kom jag femma och jag har varit placerad många gånger men aldrig vunnit. Nu när jag inte tävlar så mycket längre var det väldigt häftigt att få vinna en final – och det just i Falsterbo.


Ingemar Hammarström efter SM-guldet med Ocean Des As. Foto: Fredrik Jonsving.

Ingemar Hammarström, hoppryttare ponny och children
Mitt bästa minne är EM. När jag skulle rida omhoppning för ett silver. Jag tänkte inte så mycket men det kändes jättebra när jag kom i mål. Och så NM-guldet. Där hade jag fyra fel och trodde inte att jag kunde vinna, jag red och hade inget att förlora. Även Wierden Grand Prix där jag kom delad etta (alla tävlingar med Ocean Des As).


Tobias Hansson med Florence VH efter segern i Rikssto. Foto: Roland Thunholm.

Tobias Hansson, uppfödare Västra Hoby stuteri
Det absolut bästa under året var dubbeln på Breeders där vi kom etta och tvåa i Rikssto med Florence VH och Floricella VH. Båda efter Floricello, och Florences mor var mormor till Floricella. Det visar att avel inte är en tillfällighet utan man måste använda de absolut bästa stona och tänka långsiktigt för att lyckas. Det andra från året är förstås Peder Fredricsons fantastiska insats med OS-silvret, där han verkligen gick ”All in”.


Jacob Hellström. Foto: Lottapictures.

Jacob Hellström, hoppryttare
Jag har haft ett fantastiskt år med hästarna Happy Day ter Putte, Hansa Kredit Obelix och Varchi. Felfria i nationshoppning, SM-medalj, segrar i världsrankingklasser och GP både hemma och internationellt. Det jag minns mest är känslan av att etablera sig i seniortoppen med en rad mycket fina hästar och att en mästerskapsplats är inom räckhåll. Att allt är möjligt med hårt arbete, bra hästägare och ett starkt och proffsigt team runt sig. En del förändringar har skett i vår satsning men jag ser mycket fram mot nästa säsong!


Jeanna Högberg och Fiorucci tog silver vid Unghäst-VM. Foto: Kim C Lundin.

Jeanna Högberg, dressyrryttare
För min egen del är Unghäst-VM med silvret jag tog med Fiorucci det jag kommer att minnas starkast från ridsportåret 2016. I stort så tycker jag Peder Fredrikssons silver på OS är mycket minnesvärt! Men framför allt så kommer jag så klart att minnas 2016 som året mina tvillingar låg i magen och kom till världen.


En av höjdpunkterna för Sven Ingvarsson är Robin Ingvarssons SM-guld. Foto: Annika Karlbom.

Sven Ingvarsson, hästentrepenör
Vi har haft ett fantastiskt år. Det svenska guldet (Robin Ingvarsson/Hanson WL) är en av höjdpunkterna. 7-åringarna som utvecklats och gått fantastiskt bra, de ligger etta (Cute S), tvåa (Jiska van de Kloosterbos) och fyra (San Siro). Vi har också fått in många nya bra unghästar. Sedan krönte vi året med att sälja en av våra bästa hästar (Christian K) till Peder Fredricson, och det är roligt att en sådan häst får stanna i Sverige och gå under svensk ryttare.


Ulrika Jacobs. Foto: Lottapictures.

Ulrica Jacobs, uppfödare, domare, ordförande ASRP mm
Det jag minns mest från året är tyvärr något negativt och det är frustrationen jag kände av omöjligheten att påverka när regeln om ”ponnylagen” kom. Där man tillät ett lag att bestå av två ryttare oavsett hur många ryttare man hade i klubben som red på motsvarande nivå. Barns tävlande skall vara roligt! Som Linnea Holmgrens prestation på EM med Fleuramos Justin.


Sweden International Horse Show ligger Patrik Kittel varmt om hjärtat. Foto: Roland Thunholm.

Patrik Kittel, dressyrryttare
Det finns sa mycket att minnas men så klart OS i Rio. Vi hade en otroligt bra lagsammanhållning. Sedan ligger naturligtvis Sweden International Horse Show mig varmt om hjärtat – det var en dundersuccé!


Som domare har Elisabeth Ljungstorp sett många fina hästar under året. Här vid avelsvärderingar i Boden. Foto: Jenny Schwieler Staaf.

Elisabeth Ljungstorp, uppfödare Holmtebo stuteri, domare
Ett bra år på många sätt och vis. Fina resultat i OS och paralympics och många fina hästar vid årets bedömningar. Jag minns fortfarande känslan vid avelsvärderingen av ardenner i våras där kvaliteten på hingstarna var fantastisk – det var ”ståpäls” när finalringen kom in! På det privata planet glädjetårarna när vår Jacks Dawn passerade nålsögat vid avelsvärderingen, och ungponnychampionaten i Vetlanda där vi hade nio uppfödningar på plats som alla gjorde fina prestationer.


Karin Martinsen. Foto: Roland Thunholm.

Karin Martinsen, hoppryttare 
Av mina egna meriter är det SM-guldet ute på Quantos och de två SM-silvren inomhus som YR och senior på Bella och Quantos. Med Bella var det extra roligt då jag fick henne när hon var fyra år och hon är en häst som verkligen ligger mig nära om hjärtat! Sedan var hon hos en annan ryttare några år men kom tillbaka för några månader sedan. Extra kul att det gick så bra med en häst man haft så länge men ändå inte.. Och så när man satt framför TV:n för att se Peder Fredricson göra sin omhoppning i OS!


Jan-Ove Olsson gillar att sätta betyget 10. Foto: Kim C Lundin.

Jan-Ove Olsson, domare, tränare, uppfödare m.m.
Som domare var det förmånen och glädjen att få sätta betyget 10 – det fick Florisan vid 3-årstestet på Flyinge på typ. Som uppfödare är det glädjen när ens uppfödning får diplom – Terraza fick hoppdiplom. Som tränare är det glädjen i de stunder när ens elever och deras hästar utvecklas i rätt riktning. Och som höjdpunkt var det All in med Peder Fredricson vid OS i Rio.


Robert Solin trivdes i Friends Arena. Foto: Roland Thunholm.

Robert Solin, nationell samordnare hoppning och ponny på Svenska Ridsportförbundet
När jag dömde EM och vinnaren blev Ebba Lundström – och EM i det här fallet står för Eskilstuna-mästerskapet i ponnyhoppning. Tävling på lokal nivå innehåller minst lika mycket dramatik, kärlek och glädje som på högre nivå och att se det här engagemanget värmer hjärtat! Hela Ebbas familj strålade. Utöver detta två perfekta prestationer: Peder Fredricsons och All Ins svit i OS samt Douglas Lindelöws och Cavilles omhoppning i Swedish Masters i Friends Arena. Båda skolboksexempel av absolut världsklass på hur det ska göras!


Emma Thorén-Hellsten. Foto: Lottapictures.

Emma Thorén-Hellsten, avelsledare SWB
Peder Fredricsons och All Ins OS-medalj förstås! Annars är det bästa från i år unghäst-VM där Jeanna Högberg tog medalj med sjuåriga Fiorucci HT (SWB). Dessutom blev Breeders väldigt lyckat, och jag är glad över att fölauktionen vid Breeders gick så bra.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden