Sverige
13 december 2016 11:40

Fler slutar sälja fyrverkerier

Nyår ska vara festligt, men för såväl hästar och hundar som deras ägare kan det vara en av årets värsta dagar. Flera butiker har slutat att sälja fyrverkerier och sist ut i raden är en stor kedja. Läs även veterinärens tips för att ta hand om din häst när det smäller som mest.

Fler slutar sälja fyrverkerier
Vackert, men kan vara både farligt och skrämmande. ROLAND THUNHOLM

Nyår närmar sig med stormsteg och därmed fyrverkerierna. Varje år rapporteras det om skrämda djur som har försvunnit och många av er läsare minns säkert hästen Helge som drunknade efter att just ha blivit skrämd på nyår (läs mer här).

Nyår kan bli en tuff helg för hästar och deras ägare, men allt fler säger nej till att bidra smällandet. Flera större butiker har senaste åren slutat sälja fyrverkerier och nu hakar även en stor byggkedja på den positiva trenden efter ett beslut som bland annat bottnar i risken för personskador.
– De är även skadliga för miljön, till exempel genom utsläpp av metaller, och skrämmer såväl hundar som hästar och vilda djur. Fyrverkerier kan dessutom vara otäcka för människor som har krigsupplevelser bakom sig. Nu hoppas vi att våra konkurrenter anammar vårt beslut, säger Johan Saxne, marknadschef på Bauhaus Sverige i ett pressmeddelande.

Även om flera butiker har slutat att sälja fyrverkerier lär det smälla på många håll på nyårsafton. Inför förra årsskiftet tipsade Agria Djurförsäkringars veterinär Karl-Henrik Heimdahl om några enkla men goda råd.

Heimdahls tips inför nyår
•För att vara lugn och trygg kan det vara en bra idé att fira tolvslaget i stallet. Samla ihop stallkompisar eller familjemedlemmar och umgås med hästarna under den värsta perioden av nyårsnatten.

•Tänk också på att oroliga hästar som går ute bör stallas upp under tiden det pågår skjutande av raketer och smällare.

•Sätt i öronproppar och ha luva på hästen.

•Tänd upp i stallet eller mörklägg utsatta fönster, då blir effekterna av fyrverkerierna försvagade.

•Ge extra grovfoder så att hästen är sysselsatt.

•Sätt på lugn musik i stallet under fyrverkerierna.

•Syntetiska feromoner som lugnar hästen kan användas, stryk på i näsborrarna ca en halvtimma innan effekt önskas. Effekten sitter i ca 2-2,5 timmar.

•Om hästen brukar blir rejält orolig och kanske till och med riskerar att skada sig kan du be en veterinär skriva ut lugnande medel.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden