Sverige
22 december 2016 09:29

Kvarkan tung för Jönköpingsklubb

Sedan slutet på november har Jönköpings Fältrittklubb haft delar av sin ridskoleverksamhet stängd på grund av kvarka. "Idag har vi bitter praktisk erfarenhet av att det inte räcker med att hålla hästar nya isolerade i 14 dagar", säger klubbens ordförande Kicki Alm.

Kvarkan tung för Jönköpingsklubb

På anläggningen Klämmestorp driver Jönköpings Fältrittklubb en stor ridskoleverksamhet parat med tävlingar och uppstallning av privathästar.

I normala fall är det 20 lektioner på storhäst med cirka 10 deltagare varje vecka och motsvarande 27 ponnylektioner med lika många deltagare som genomförs. Sedan sista november har alla lektioner med stora hästar varit inställda på grund av kvarka, något som drabbat runt 200 elever. 

På Klämmestorp står hästar och ponnyer i separerade stall, det var därför rimligt enkelt att stänga en del av verksamheten.

Klubben med ordförande Kicki Alm var på väg att pusta ut efter att den sista hästen blivit feberfri 16 december. Stallet skulle hållas stängt fram till julafton men den stora smittrisken kändes avvärjd.

– Allt började om när en ponny 17 december visade symptom trots alla våra försiktighetsåtgärder, berättar Kicki Alm.
Ponnyn flyttades till det lånade isoleringsstall klubben fått använda för att säkra sig för vidare smittspridning.

Kvarkautbrottet är det andra för året för klubben.

– Vi har alltid haft rutiner med karantän för nya hästar, anläggningen har dock inget eget isoleringsstall, utan vi har fått låna. Nu kommer vi att få ett litet bidrag från kommunen för att bygga ett riktigt, förklarar Kicki Alm.

Varifrån kvarkan kommer ifrån är inte helt säkerställt men misstankarna går till nyinköpta ridskolehästar under året. Friska vid ankomst och i karantän på anläggningen men det är här Kicki Alm menar att två veckors avskildhet inte räcker.
– De hästar som insjuknat har gjort det efter 15-17 dagar, vi kommer i framtiden att behöva ha tre veckor, även om veterinären bara kräver två veckor, konstaterar hon.

– Tack och lov är det ingen av hästarna som blivit särskilt sjuka, de har haft feber något dygn och sedan har det varit över. Hade vi inte tempat dem är det inte säkert att vi ens märkt det. Nu är det snarare svårt för de är alla överpigga, berättar Alm.

Julaktiviteter i form av kurser har fått ställas in. Klubben förlorar intäkter på uteblivna lektioner men även på inställda tävlingar och cafeteriaverksamhet.
– Allt går back just nu, jag har försökt prata med kommun om ekonomisk hjälp. Vi hyr anläggningen av Jönköpings kommun Tekniska förvaltningen och har ett underhållsansvar, allt är mycket eftersatt här. Samtidigt får vi bidragen från Kultur- och Fritidsförvaltningen. Jag försker få dfå till en dialog och hålla dem informerade.
– Vi hade en stor andel äldre hästar, det har varit helt nödvändigt att skaffa flera nya i år. Det är svårt att hitta ridskolehästar därför blir det mycket importerade hästar via hästförmedlare, menar Alm.

Klubben har en försäkring mot intäktsbortfall som täcker 40 dagar och ersätter motsvarande 2/3-delar av normal intäkt. 
– Vi har kanske 15 dagar kvar på den, om det drar ut mer på tiden vet jag inte vad vi ska göra, det finns ingen buffert för det här, förklarar Alm.

Nu hoppas hon och hela klubben på att smittan ebbar ut och att de kan börja på ett nytt år med friska hästar och full verksamhet.

Förloppet på Klämmestorp

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden