Sverige
7 december 2016 14:00

Misstänkt seriebedragare stjäl hästlastbilar

Senaste veckan har två hästlastbilar försvunnit efter att de har hyrts ut. Nu vill de drabbade varna andra för mannen som troligen kan kopplas till en lång rad bedrägerier.

Misstänkt seriebedragare stjäl hästlastbilar
De två lastbilarna har stulits i Skåne.

En misstänkt seriebedragare härjar i södra Sverige. Samma man har flera anmälningar på sig i en serie bedrägerier av olika slag och senaste tiden är det hästlastbilar som står i fokus. En av de drabbade är Stina Jansson i Eslöv som hyr ut sin hästlastbil. Hon berättar hur mannen hörde av sig, ville hyra lastbilen och hur de efter att mannen ändrat tiden några gånger slutligen möttes upp i fredags kväll.
– Han var trevlig, bad om ursäkt för att han hade skjutit på mötet och verkade vara en försiktig kille. Han hade gett mig alla uppgifter sedan innan och jag fick titta på hans id-kort, som stämde med uppgifter han hade uppgett, säger Stina.


Stina Jansson och hennes försvunna lastbil. Foto: Privat

Mannen ursäktade sig med att han hade glömt körkort och plånbok på jobbet, men id-kortet stämde och han körde iväg med lastbilen. Dagen efter kände Stina att något trots allt inte stod rätt till och har sedan dess försökt kontakta mannen, utan resultat. I förrgår kväll såg Stinas man en snarlik efterlysning på Facebook och efter visst googlande bekräftades hennes farhågor. Killen som hade hyrt lastbilen hade använt sig av en stulen identitet.
– Jag fick tag på den person vars identitet han har använt. Han är helt förtvivlad och berättade att han hade blivit id-kapad.

Sedan Stina la ut en egen efterlysning har hon fått många tips, bland annat från en som tror sig veta att han samarbetar med en kvinna som har besökt stall. Stina befarar att hästar kan vara det nästa de ger sig på.
– Jag vet ju inte om just det stämmer, men klart är i alla fall att många anmälningar har gjorts mot mannen.  Han har klarat sig undan förut, men nu tror jag att han har gett sig in i fel bransch. Går man på hästfolk reagerar de, säger Stina vars efterlysning har delats i rask takt.

Hon tycker att det hela känns obehagligt och tänker på att det kunde ha gått värre. Hennes sambo följde den här gången med då hon skulle träffa kunden och de möttes upp mitt i stan, medan Stina andra gånger har träffat kunder på sitt jobb där lastbilen vanligen står.
– Då hade vi setts där i mörkret på fredagskvällen. Jag vill inte ens tänka på vad som hade kunnat hända, säger Stina som uppmanar alla att vara extra vaksamma.

Även familjen Fransson i Sjöbo har råkat ut för precis samma historia med en kund som uppvisade id-kort då han skulle hyra deras hästlastbil och nu har försvunnit med den. De drabbades bara dagen efter att mannen hyrde Stinas lastbil.
– Jag vill verkligen varna andra och det är viktigt att andra som hyr ut fordon gör den koll som jag själv gjorde för sent, säger Nils-Gösta Fransson vars egna efterforskningar också ledde fram till mannen vars identitet är kapad.


Efterlysningen från Franssons på Qvarnhem Horselife har delats flitigt.

Deras efterlysning har precis som Stina Janssons delats flitigt på Facebook.
– Tack vare det har vi fått information och tips. Vi har förstått att han är en farlig man med en lång historia av brott och har nu bland annat ett namn på honom, säger Nils-Gösta.

Ulf Hansson, utredare på Polisens sektion för bedrägeribrott, bekräftar att samma man förekommer i många anmälningar. Historien är densamma om och om igen med enskilda småföretagare som drabbas då mannen hyr ett fordon som inte lämnas tillbaka.
– Innan har det varit bland annat minigrävare och husvagnar, men nu sista tiden är det hästtransporter, säger Ulf Hansson.

Ärendena utreds just nu enligt Hansson. Polisens teori är att fordonen placeras på olika gårdar eller liknande ett tag innan de så småningom fraktas ut ur landet.
– Några andra fordon har dykt upp söderut i Europa. Två-tre stycken vet vi har hamnat där.

Han uppmanar de som hyr ut fordon att ta en kopia eller fota av den legitimation som kunden uppvisar för att kunna använda det i en eventuell utredning. För att förhindra bedrägeri tipsar han om att kolla upp personen i fråga så bra det går online för att se att uppgifterna stämmer överrens.
– Jag tycker att en varning är på sin plats. Personen verkar sikta in sig på familjeföretag och enskilda företagare som hyr ut fordon och det drabbar dem hårt när en sådan investering försvinner.

Registreringsnummer på de aktuella bilarna är YCE 336 respektive KDG 997.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden