Sverige
3 februari 2016 16:03

50 meter räcker

Mark- och miljödomstolen har, i en tvist mellan grannar om säkerhetsavstånd, fastställt att 50 meter är tillräckligt avstånd mellan hästar och en människa med hästallergi.

En granne till en hästägare i Värmland krävde i en anmälan till länsstyrelsen 2015 ett säkerhetsavstånd på 200 meter till grannens djur. Kravet var föranlett av att en person i familjen drabbats av kraftig hästallergi, vilket inte varit fallet tidigare.

Länsstyrelsen avslog kravet i augusti 2015 och efter överklagan har Mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt fastställt att 50 meter är tillräckligt avtånd mellan den allergidrabbade och grannens hästar.

I sitt beslut skriver domstolen ”hästallergins spridningsvägar, den lantliga karaktären på området, det begränsade antalet hästar, topografin, den förhärskande vindriktningen samt förekomsten av viss mellanliggande vegetation” gör att  länsstyrelsens beslut om säkerhetsavstånd på 50 meter är tillräckligt. Det skriver ATL.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden