Sverige
2 februari 2016 08:14

Personalbrist hotar djursjukvården

Efterfrågan på djursjukvård fortsätter att öka i Sverige. Nu larmar branschorganisationen Svensk Djursjukvård om att utbildningssystemet inte täcker behovet av veterinärer och djursjukskötare.

Personalbrist hotar djursjukvården
Efterfrågan på djursjukvård ökar, men antalet utbildningsplatser för bland annat veterinärer svarar inte mot behovet, anser en branschorganisation. (Arkivbild)

Organisationen Svensk Djursjukvårds berättar i ett pressmeddelande att efterfrågan på djursjukvård i Sverig ökar med ungeför 10 procent om året. Samtidigt täcker utbildningssystemet knappt 50 procent av veterinärbehovet och bara 25 procent av djursjukskötarbehovet. Detta enligt en undersökning som Svensk Djursjukvård har gjort. 

– En djursjukvård i världsklass kräver att utbildningssystemet fungerar, säger Maria Lundvall, leg veterinär och branschansvarig på Svensk Djursjukvård i pressmeddelandet. 

Grundutbildningen av djursjukvårdspersonal håller hög kvalitet i Sverige. Men platserna på de svenska utbildningarna är så få att knappt 50 procent av veterinärbehovet och bara 25 procent av djursjukskötarbehovet är täckt i dag.
– Kvaliteten kan inte uppehållas om inte personalbristen löses. Vi har en lång tradition av mycket god utbildning för veterinärer i Sverige, men när resurserna till veterinärfakulteten på Lantbruksuniversitetet minskar varje år och det utbildas för få djursjukskötare och veterinärer riskerar vi att både stjälpa en bransch i tillväxt och hota patientsäkerheten på sikt. Det är uppenbart att situationen är ohållbar, säger Maria Lundvall.

I höstas sökte 2 622 sökande till kandidatprogrammet för djursjukskötare och 1 745 till veterinärprogrammet. Av dessa antogs 50 respektive 100 sökande. Enligt Svensk Djursjukvård behöver organisationens medlemsföretag anställa minst 200 djursjukskötare och 160 veterinärer under det kommande året. Dessutom ska alla andra veterinära arbetsgivares rekryteringsbehov räknas.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden