Sverige
2 februari 2016 05:39

Stalls bajsproblem kan gå upp i rök

Hippologum i Umeå har problem med de 20 ton hästgödsel som anläggningens hästar producerar varje vecka. Lösningen kan vara en egen förbränningsanläggning.

Att transportera bort gödseln kostar Hippologum 700 000 kronor om året och är en kostnad som anläggningen tidigare inte har behövt betala för. Nu berätttar SVT att Hippologum snart har kanske inte längre har någonstans att transportera gödseln eftersom att det inte finns någon aktör som kan ta emot den på lång sikt.
– Har vi ingenstans att köra gödseln står vi med i princip 100 ton gödsel ute på gården, och då måste vi stänga inom en månad, säger Umeå ryttarförenings styrelseordförande Peter Lindeberg till SVT.

En lösning är attt Hippologum skaffar en egen förbränningsanläggning där gödseln förbränns och omvandlas till energi. Nu ska det undersökas om det är möjligt.
– Vi tror på lösningen att ha en egen förbränningsanläggning där vi bränner gödseln på plats. Det är ju bra för miljön också eftersom att det inte innebär några transporter, säger Lindeberg.

Se SVT:s inslag här. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden