Sverige
8 februari 2016 06:30

Smittande myggor undersöks

West Nile Fever som kan leda till hjärninflammation drabbar både människor och hästar. Statens Veterinärmedicinska anstalt ska starta ett forskningsprojekt för att kartlägga myggorna som sprider smittan.

Smittande myggor undersöks
Även hästar kan drabbas av smittor som sprids via myggor. (Arkivbild)

Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA, startar forskningsprojektet för att kartlägga var risken för myggangrepp är störst och för att bedöma risken för utbrott av smittsamma sjukdomar som kan spridas via myggor, skriver ATL.

Myggor kan bland annat sprida West Nile Fever till både människor och hästar. Sjukdomen, som finns i flera sydeuropeiska länder, ger  influensaliknande symptom och kan utvecklas till svår hjärninflammation. Enligt ATL är detta virus det som svenska forskare främst oroas av.
”Vi kan se att West Nile finns i Frankrike och södra delen av Europa och vi ser också att den rör sig närmre oss år för år. Det är därför vi bör se på den här typen av virus med försiktighet” säger SVA-forskaren Arne Halling.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden