Sverige
11 februari 2016 12:17

Stina vill se mer mångfald

Stina Qvarnström tröttnade på hur stereotypa modeller - långa, smala och blonda - ständigt återkommer i hästbutiken Hööks kataloger. Med ett inlägg på Facebook ville hon väcka tanken att våga gå utanför ramen.

– Jag har stört mig på de där katalogerna då de alltid ser likadan ut – det är ju så tråkigt! Det är dags att göra något annat, Hööks är så pass stora och har därför stor makt att påverka. Några hästtjejer ser säkert ut som modellerna i katalogen, men absolut inte alla, konstaterar Stina Qvarnström.

Med sitt inlägg vill hon få Hööks att tänka till, att reflektera över hur katalogen egentligen ser ut och vilket budskap den ger. 
– Om de bara kunde tänka tanken, och kanske nästa gång utöka antalet modeller med någon som inte ser ut som de andra. Någon som inte är lång och smal, det blir väldigt exkluderande mot alla oss andra som inte ser ut så. 

Hööks VD Joakim Höök har läst inlägget, och medger att det är bra att debatten kommer upp. 
– Vi använder några få modeller när vi gör våra kataloger, det är två-tre tjejer där det viktigaste för oss är att de kan hantera hästar och rida. Det är svårt att spegla hela samhället när man har så få modeller. Vi vill att de ska se friska och sunda ut. 

Hööks provstorlek till sin kollektion är i storlek 38, vilket Joakim Höök påpekar är större än när andra klädföretag tar fram provstorlekar. 
– Men det är klart att man tänker ett varv extra nu, det är jättebra att debatten kommer upp. 

Stina Qvarnströms Facebook-inlägg:
Det här är ett öppet brev ämnat till Hööks Hästsport. 
Hööks har i mångt och mycket bidragit till att öka tillgängligheten i ridsportvärlden, som länge varit, och fortfarande i många avseenden är, en sport som kräver mycket pengar. Men Hööks butiker med relativt låga priser och det faktum att butikerna ligger på platser som går att komma åt även utan bil, har sänkt tröskeln.
Det är därför jag blir så väldigt besviken varje gång katalogen trillar ner här hemma. År efter år är det samma typer av långa, ljusa modeller som poserar. Jag känner mig aldrig hemma. Som ryttare i Höökskatalogen är du lång, blond eller brunhårig, ser ut som en alv med andra ord. Det är otroligt omodernt, tröttsamt och exkluderande.

Det är två faktorer här, dels att ingen, någonsin, i katalogen är något annat än modellsmal och modellång. Vi är många som inte ser ut så, som vill vara en del av målgruppen, som vill sluta känna oss utanför. Att det sen för många är svårt att hitta till exempel ridbyxor i lite större storlekar bidrar till utanförskapet.
Dels att mångfalden på modellerna är helt obefintlig, de flesta är blonda, alla är ljushyade.
Är det inte dags att ta sig in i det här århundradet, Hööks? Ni avfjärmrar en stor del av befolkningen och sprider kroppsideal som borde hålla sig långt ifrån ridsporten. Det är dags för Hööks att modernisera och diversifiera, både vad gäller kroppstyper och vad gäller etnicitet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden