Sverige
25 april 2016 12:53

Räddade hästarna från branden

I natt vaknade hoppryttaren Carolin Lund och hennes familj av det som inte får hända. Det brann i stallet. Tillsammans hjälptes de åt att få ut de åtta hästarna ur den brinnande byggnaden.

Räddade hästarna från branden
Carolin Lund lyckades rädda sina hästar.

– Det var bara att ta mod till sig och gå in och få ut hästarna. Det var brand och rök och hästarna ville inte gå ut. Stallet är deras trygghet, de har alltid känt sig lugna i sina boxar, så de ville absolut inte lämna. Vi fick tvinga ut dem med våld, säger Carolin Lund till Ridsport.

Familjen lyckades få ut alla hästar i sista stund, precis innan taket föll in. Branden på gården utanför Göteborg hade troligen börjat på loftet där det fanns gammalt hö. På gården finns även två boningshus där Carolin och hennes föräldrar bor. Ett tag var de rädda att elden skulle sprida sig till husen, men de klarade sig tack och lov.

 

36 personer från Räddningstjänsten arbetade i timmar med att bekämpa branden och då det fanns gasflaskor i ett garage intill spärrades ett större område av på grund av explosionsrisken.

 

Letar efter lösning
Stallet brann ner till grunden och nu letar Carolin efter en temporär lösning för hästarna.
– Det har löst sig för ponnyerna, och jag har några alternativa lösningar för de stora som jag hoppas på. Jag vill ju helst ha dem på samma ställe och så nära att jag själv kan sköta om dem. Jag vill absolut inte orsaka besvär för någon annan. En lösning som vi funderar på är mobila tävlingsboxar. Sen är det ju tur att vi närmar oss betesperioden, då kan hästarna gå ute. Normalt vill jag gärna stalla upp dem några dagar innan tävling, men nu har jag ju inget stall så då får jag acceptera läget.

 

Hästarna klarade sig, men all utrustning brann inne. Sadlar, täcken, grimmor, lindor, allt.
– Vi har redan fått en del grejer av snälla grannar och vänner, säger Carolin. Det är fantastiskt hur folk ställer upp, jag vet inte hur jag ska kunna tacka alla när allt detta är över.

Carolin berättar att chocken kommer i vågor, den tar tag i henne, men sen tar hon fram sin handlingskraft för att lösa allt det praktiska. Om hästarna mår bra räknar hon med att kunna rida den tävling i helgen som hon planerat, men den planerade resan till Holland för att köpa ytterligare en häst får vänta. Nu gäller det att ta en dag i taget och lösa allt det akuta.  

Förödelsen är stor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden