Sverige
26 maj 2016 10:50
Ridsportplus

Vad är det egentligen som gäller för att få transportera hästar?

Yrkeskompetensbevis, kompetensbevis för djurtransporter, intyg hit och dit. Ibland kan det verka vara förvirrande mycket som behövs för att köra hästar lagligt. Ridsport reder ut begreppen.

Vad är det egentligen som gäller för att få transportera hästar?
Den som kör hästtransport berörs inte av kravet på yrkeskompetensbevis. Däremot kan kravet på kompetensbevis för djurtransport vara aktuellt.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det första och viktigaste att reda ut är att Yrkeskompetensbevis, YKB, och Kompetensbevis för transport av djur är två helt skilda saker. YKB rör endast den som kör lastbil medan Kompetensbevis för transport av djur även kan vara aktuellt för den som kör hästtransport.

    Yrkeskompetensbevis
    Yrkeskompetensbevis, YKB, regleras av Transportstyrelsen. Det är ett krav för den som kör ekipage som kräver behörighet C, C1, CE, D, D1 eller DE, och kravet gäller oberoende av om du kör djur eller inte.

    Det vill säga, YKB, berör endast dig som kör lastbil. Kör du med vanlig bil och hästtransport behöver du alltså inte överhuvudtaget fundera över YKB.  I så fall kan du hoppa ner i texten till rubriken Kompetensbevis för transport av djur.

    Men det finns även ett antal undantag för dig som kör lastbil. Alla som kör lastbil behöver inte YKB. För hästbranschen är det framför allt de två sista undantaget som är intressanta:

    – förare av fordon som används för ickekommersiell persontransport eller för godstransport för privat bruk, eller

    – förare av fordon som används för att transportera material och utrustning som föraren ska använda i sitt arbete, under förutsättning att framförandet av fordonet inte är förarens huvudsakliga sysselsättning.

    Att transportera egna hästar kan ses som godstransport för privat bruk. I den sista punkten kan även hästar räknas som ”material och utrustning”. Det innebär att även om du inte äger hästarna kan du vara undantagen från kravet på YKB om du kör hästar som du själv på ett eller annat sätt kommer nyttja i ditt arbete.

    Det betyder till exempel att en ridlärare som kör ridskolans hästar i lastbil kan hävda den punkten för att vara undantagen för kravet på YKB, precis som en tävlingsryttare som kör hästar ägda av andra till en tävling där ryttaren själv ska rida dem.

    En person som själv inte ska rida men som kör hästar till tävling i en hästlastbil/hästbuss, till exempel en inhyrd chaufför eller en hästskötare, behöver däremot ett yrkeskompetensbevis.

    Sedan är det ju så med lagstiftning att det handlar om tolkningar, och i just det här fallet finns det ännu inga domar som kan användas som prejudikat.

    Läs mer om YKB, vad som krävs och när det krävs, på Transportstyrelsens sida.

    Kompetensbevis för transport av djur
    När det gäller Kompetensbevis för transport av djur utfärdas det av Jordbruksverket. Du behöver även registera dig och ansöka om ett transportörstillstånd och djurtransporten ska vara besiktigad av Länsstyrelsen. Ett intyg på den besiktningen ska finnas med i bilen under färd.

    Här är gränsdragningen för om du behöver detta eller inte om du transporterar djur inom ekonomisk verksamhet eller inte. Jordbruksverket har egna definitioner för vad ekonomisk verksamhet är – och dessa gränser kan se olika ut i olika länder. Ska man köra sina hästar genom flera länder bör man alltså kolla upp vad som gäller i respektive land.

    Så här skriver Jordbruksverket på sin hemsida om vad de räknar som ekonomisk verksamhet:

    Att transportera djur inom ekonomisk verksamhet innebär att du får ersättning för dina arbetsinsatser eller att transporten på ett direkt eller indirekt sätt syftar till ekonomisk vinst. Det är alltid ditt eget ansvar att bedöma om dina transporter sker inom en ekonomisk verksamhet eller inte. Du måste till exempel fundera över när en amatör- eller hobbyverksamhet blir mer yrkesmässig.

    Som exempel nämner de bland annat transporter där chauffören får betalt för transporten, professionell tävlings- eller träningsverksamhet, professionell avelsverksamhet och verksamheter där det krävs tillstånd enligt §16.

    Ett generellt undantag finns om man kör egna djur i egen transport och aldrig kör längre än 5 mil hemifrån. Att köra egen häst till veterinär eller bete är också undantaget.

    Även här är det så att gränsdragningarna mellan vem som kan anses köra djur inom ekonomisk verksamhet och inte är allt annat än glasklara – och det är du som förare som ska göra tolkningen och ta ansvar för det du kommer fram till.

    Läs mer om att transportera djur inom ekonomisk verksamhet på Jordbruksverkets sida.

    SAMMANFATTNING:

    Yrkesförarkompetensbevis, YKB, regleras av transportstyrelsen

    Du behöver INTE YKB om:
    Du kör häst i släp eller B-kortslastbil
    Du använder hästarna du kör i ditt arbete, t ex som tävlings- eller ridskolehästar
    Du kör hästar du själv äger

    Kompetensbevis för djurtransporter regleras av Jordbruksverket

    Du behöver INTE Kompetensbevis för djurtransporter om:
    Du aldrig kör längre från gården än 5 mil
    Du inte bedriver hästverksamhet i vinstsyfte
    Du kör egen häst till veterinär eller bete

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden