Sverige
24 juni 2016 05:33

Så tycker folk om ridskolorna

544 föräldrar med barn som rider på ridskola har sagt sitt i en Novusundersökning som Svenska Ridsportförbundet har gjort. Föräldrarna är över lag positiva till ridskolan och ridsporten, men det finns en del kritik mot att att ridning dyrt och har hög skaderisk.

Så tycker folk om ridskolorna
Kvaliteten på ledarna/tränarna och en idrott som välkomnar alla är det viktigaste för föräldrarna vid valet av idrott för barnen. Det visar den nya undersökningen. Personerna på bilden har inte med texten att göra.

– Hästarna gör fantastisk samhällsnytta i många avseenden. Men vi måste bli bättre på att visa hur, säger Markku Söderberg, ordförande i Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Anläggningssektion som står bakom undersökningen i ett pressmeddelande från Svenska Ridsportförbundet. 

Rapporten, som har gjorts av företaget Novus, är en del i av arbetet med den svenska ridskolans framtidsstrategi mot 2025. Undersökningen bygger på intervjuer med ridsportens aktörer som telever, ridlärare, beslutsfattare i kommuner, föräldrar till ridande barn, men också föräldrar till låg- och mellanstadiebarn utanför ridsporten.
– Vi får många rapporter om hur människors livsstil och fritidsaktiviteter har förändrats och det påverkar givetvis vår verksamhet på en rad olika sätt, säger Markku Söderberg.

Det är första gången som Svenska Ridsportförbundet gör en så omfattande undersökning av ridskolan.
– Rapporten ger oss massor av värdefull kunskap. Resultatet bekräftar visserligen mycket av det vi redan kände till, men ger oss också en väldigt klar bild av vilka utmaningar vi inte kan blunda för, säger Markku Söderberg.

Ur rapporten: 

  • Nästan varannan förälder har en positiv inställning till ridsport som idrott.
  • Ridsporten upplevs ha stor betydelse för att skapa meningsfulla aktiviteter för barn och ungdomar.
  • Nästan var femte förälder har barn aktiva inom ridskolan/ridsporten.
  • Merparten av föräldrarna känner till minst en ridklubb i sin kommun. Mer än hälften av de som känner till någon ridklubb har också gjort ett besök på ridklubben.
  • Kvaliteten på ledarna/tränarna och en idrott som välkomnar alla barn/unga är det viktigaste för föräldrarna vid valet av idrott för barnen.
  • Åtta av tio föräldrar kan tänka sig att låta sitt barn börja rida på ridskola.
  • Var tredje förälder anser att ridsport är en idrott där barnet tränar hela sin kropp och empatiska förmåga, och som välkomnar alla barn/unga. Och att detta är ridsporten/ridskolans främsta styrkor jämfört med andra idrotter.
  • Ridsporten upplevs ha stor betydelse för att skapa meningsfulla aktiviteter för barn och ungdomar..
  • Kostnaden, skaderisken, tidsåtgången, att få killar rider och svårigheter med kommunala bidrag upplevs av föräldrar som ridskolans/ridsportens svagheter jämfört med andra idrotter.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden