Sverige
31 juli 2016 05:10

Mjältbrandskampen fortsätter

Efter utbrottet av mjältbrand i närheten av Omberg i Ŗstergötland startar en utökad vaccinering av djur på måndag, men fortfarande gäller främst andra åtgärder för hästar. Fram till igår kväll hade inga nya fall rapporterats in.

Mjältbrandskampen fortsätter
Hästägare rekommenderas att flytta sina hästar från området. Hästarna på bilden har inget samband med artikeln.

För några dagar sedan blev det känt att en häst och sju kor dött i mjältbrand nära Omberg. Inga fler fall har rapporterats sedan dess och den döda hästens hagkompisar behandlas med antibiotika.

Kampen mot den dödliga smittan går vidare. SR rapporterar att djur som har betat på eller vid Omberg och ännu inte har behandlats eller vaccinerats ska vaccineras med start imorgon. En mobil veterinärstation ska finnas på platsen och där ska även oroliga djurägare kunna få hjälp.

Bland annat Jordbruksverkets specialister har tidigare förklarat att alla hästar inte bör vaccineras. Främst unga hästar och små raser som exempelvis falabellor riskerar att få biverkningar, men även andra hästar kan få biverkningar såsom svullnader.

I första hand rekommenderas att hästar flyttas från riskområdet.
– Eftersom hästar går att flytta ganska enkelt är det ett bra alternativ om det finns möjlighet, säger SVA:s Karl Ståhl till SR.

Från Jordbruksverket: Mjältbrand hos häst
Hur ser jag att min häst är sjuk, vilka symptom får den?
Hästar kan få hög feber, svullnader på hals och buk, blodig diarré och koliksymptom, och sjukdomen leder oftast till döden inom 1-3 dagar efter symptom uppkommit. Plötsliga dödsfall utan föregående symptom förekommer också.

Kan hästen smitta innan den visar symptom?
Hästar utan symptom sprider inte smitta. Mjältbrand sprids via blod och kroppsvätskor från döda eller döende djur.

Hur känsliga är hästar för mjältbrand jämfört med nötkreatur?
De flesta gräsätande djur är känsliga för mjältbrand även om idisslare som får och kor drabbas oftare och brukar beskrivas som mest känsliga. Utbrott som involverar dödsfall hos hästar och hästdjur finns dock beskrivna.

Hur stor är risken att jag smittas av en häst eller ett annat djur från Omberg?
Friska djur är inte smittförande. Smitta till människa orsakas av kontakt med djur som dött i mjältbrand.

Hur vet jag om jag får åka ut och exempelvis tävla?
Friska hästar är inte smittförande och kan tävla. Om ditt stall är belagt med restriktioner ska dock dessa följas. Detta gäller även om du åker ut med din häst i andra sammanhang.

Är det bara betesmarker som är smittade?
Vi vet i dagsläget inte exakt var smittan finns, men de beten där mjältbrandsfall har bekräftats utgör störst risk för smitta. Områden där döda djur påträffats är avspärrade.

Kan jag vaccinera mina hästar mot mjältbrand?
Vaccinet kan användas till häst men de kan vara känsligare för eventuella biverkningar av vaccinet. Det är Jordbruksverket som bestämmer om hästar ska vaccineras. Vaccination mot mjältbrand kan endast göras efter beslut från Jordbruksverket. Under Mer information finns fler frågor och svar om vaccinering.

Får djurägaren ersättning för djur som flyttas på grund av utbrottet av mjältbrand?
Nej, om besättningen inte är spärrad av Jordbruksverket ersätter vi inga kostnader för detta.

Ska jag tänka på något särskilt om jag flyttat min häst från Omberg till ett annat stall eller bete?
Generellt när man flyttar hästar till ett stall eller bete där det redan finns andra hästar, är det bra att hålla dessa hästar åtskilda från varandra under 3 veckor. Detta gör man för att förhindra spridning av eventuella smittsamma sjukdomar som de nya hästarna kan ha med sig. Denna strategi används bland annat för att minska risken att få in sjukdomar som hästinfluensa och kvarka. Denna strategi kan man även använda sig av om man flyttat sin häst från Omberg.

Kan man rida ut runt omkring i området?
Ja, områden som inte är belagda med restriktioner går bra att rida på. Respektera de avspärrningar som finns inom området.

Är du orolig och har häst i närområdet av Omberg har Jordbruksverket öppnat en jourtelefon via kundservice 0771- 223 223.
Frågor via e-post:
mjaltbrand2016@beredskap.jordbruksverket.se

Jordbruksverkets webb med komplett information

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden