Sverige
24 augusti 2016 10:12

Importerad häst hade med sig kvarka till ridskola

En häst som importerades från Irland till en ridskola i Tidaholm var smittad med kvarka och visade symptom efter tio dagars karantän. Nu är hästen isolerad och all verksamhet på anläggningen är avbruten tills vidare.

Importerad häst hade med sig kvarka till ridskola
Den sjuka hästen kom till Sverige den 8 augusti. (Hästen på bilden har inget samband med artikeln)

Ännu ett nytt kvarkafall har konstaterats. Den här gången är det en ridskolehäst på Tidaholmsbygdens HK:s anläggning på Kvarnängen som har visat sig vara smittad, bara en kort tid efter att den kom från Irland tillsammans med en annan häst enligt Falköpings Tidning.

– Hästarna anlände den 8 augusti och stod först i karantän i tio dagar utan att visa några tecken på sjukdom. Det var efter det som den ena hästen insjuknade, fick influensaliknande symptom, feber och kraftigt näsflöde, säger ridskolechef Stefan Spak till tidningen.

Han berättar vidare för Ridsport att hästen visade sig vara sjuk tre dagar efter att den tagits ur karantänen. Den andra hästen är fortsatt frisk.

Verksamheten på Kvarnängen skulle ha tagit fart ordentligt nu vid höstterminens början, men istället är all verksamhet pausad på obestämd tid. Klubben har stängt anläggningen.
– Vi har vidtagit alla tänkbara åtgärder för att minimera spridningsrisken. Vi ville vara på den säkra sidan. Vi har stängt ned anläggning helt och hållet sedan några dagar tillbaka. Obehöriga får inte komma hit, endast personal och hästägare, säger Spak till Falköpings Tidning.

Inkubationstiden för kvarka är 3-14 dagar. SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, rekommenderar ännu längre karantän för säkerhets skull. ”Ett bra sätt att skydda hästar mot kvarka och andra infektioner är att använda mottagningsstall med separat utevistelse för nytillkomna hästar. Tidigast efter tre veckors karantän bör man ta in de nya hästarna i besättningen” skriver SVA på sin informationssida om kvarka.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden