Sverige
29 augusti 2016 14:45
Ridsportplus

Lancelot-besprutad halm kan skada grödor

Använder du eller någon annan gödsel från din gödselstack i sina odlingar? Eller har ni en bonde som sprider gödslet på sina åkrar? Då finns det all anledning att vara observant på Lancelot, ett nytt bekämpningsmedel.

Lancelot-besprutad halm kan skada grödor
Det råder grovfoderbrist i hela Sverige, och den pågående halmskörden ser ut också ut att bli mindre än normalt. Detta har bland annat drabbat ridskolorna hårt. Arkivbild

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Lancelot är ett bekämpningsmedel som tidigare inte varit godkänt, men som nu tillåts i Sverige. Peter Bergkvist på Kemikalieinspektionen är bekymrad.
    – Vi nekade godkännande men företaget som säljer medlet överklagade och fick rätt i Mark- och miljödomstolen. Vi ser svårigheter att reglera handel med förorenad halm och stallgödsel och här kan giftet följa med till privata odlare.

    Lancelot är ett ogräsmedel som kan skada grödor flera år efter att halmen skördats och blandats med gödsel som sedan brunnit. Många vanliga trädgårdsgrönsaker som tomat och gurka kan drabbas. Det innebär att om du använder gödsel med Lancelot-besprutad halm i är risken stor att alla grödor skadas eller dör. Därför gäller det att vara observant på varifrån halmen kommer och om den varit behandlad med Lancelot.

    Beslutet i Mark- och miljödomstolen vann laga kraft i augusti i år, så det är först nästa växtsäsong som detta kan vara aktuellt.

    Det finns vissa villkor vid användandet av Lancelot. Ett av dem är att halm eller gödsel med halm som är behandlat inte får lämna den egna gården annat än till förbränning eller destruktion. Det är alltså inte lagligt att sälja halm behandlad med Lancelot.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden