Sverige
15 september 2016 15:06

Trädgårdsavfall i hagen kan vara en dödsfälla

De sex kor i som dog i Hjälmstaberg avled varken av mjältbrand eller ekollon som kunde vara tänkbara anledningar. Det var idegran som tog livet av dem. ”Det är en av de absolut giftigaste växterna för hästar” säger Gittan Gröndahl, veterinär på SVA.

Trädgårdsavfall i hagen kan vara en dödsfälla
Se till att inget trädgårdsavfall hamnar i hästhagen.

En av de sex döda korna skickades på obduktion och idag kom rapporten att det var idegran som var dödsorsaken, berättar ATL. Idegran finns planterat i många trädgårdar, men det finns även en idegranssort som växer vilt i Sverige. Idegranen är farlig för alla betande djur, inte minst hästar där många förgiftningsfall finns rapporterade enligt SVA.

– Det är otroligt viktigt att inte hästar äter av dem. Kom ihåg att hela växten är giftig, säger Gittan Gröndahl, veterinär på SVA, till Ridsport.

Dödlig dos är så lite som 0,2-0,4 gram blad/kilo kroppsvikt för häst och det är flera substanser som är giftiga.
– De påverkar bland annat hjärtat och påverkar även neurologiskt, säger Gröndahl och förklarar att händelseförloppet till döden kan vara så kort som några minuter.

Vad gör man om en häst har ätit idegran?
– Det kan nog vara svårt att göra något dessvärre. Intensivvård skulle kunna vara en möjlighet, men det är tyvärr svårt att säga om det skulle hjälpa.

Vad kan du ge för råd till hästägare gällande idegran?
– Ge aldrig hästar trädgårdsavfall och se till att ingen anna gör det heller, det är en bra regel att utgå från. Det händer att folk gör det för att vara snälla mot hästar. Om man av någon anledning har hästarna i trädgården gäller det att se till att det inte finns något giftigt, som just idegran, att tillgå.

Hos SVA kan du läsa mer om idegransförgiftning
Bild på idegran finns bland annat hos Giftinformation.se

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden