Sverige
26 januari 2017 06:03

Amazonerna är här

Vill du känna doften av hästskit i teaterns värld har du chansen i februari. Då blir det hästar på scen tillsammans med moderna amazoner i föreställningen Arise Amazons - a Femmetastic Variety.

Amazonerna är här
Karin Victorin och Rebecca Tiger som till stor del liker bakom föreställningen Arise Amazons - a femmetastic variety.

Att det dagarna efter Womens March i USA och rörelsen under parollen ”I can’t keep Quiet” kommer upp en föreställning som förenar de kvinnliga krigarna Amasonerna med hästars själsliga djup är smått otroligt. Amasonerna var i grekisk mytologi en stam av iranska kvinnokrigare och i Holland är ordet för ryttarinna Amazon. 

Det är Orionteatern som sätter upp en varitéföreställning med premiär 17 februari. Den innehåller så skiftande ingredienser som en sibirisk shaman med mungiga, dresserade hästar, en social robot och en burlesk akrobat. 

Det är riktiga hästar på scen dresserade av ridkonstnären Malin Hellstedt

Skådespelarna Karin Victorin och Rebecca Tiger som tillsammans skapat varitén Arise Amazons! utlovar en helande kick i kontorslandskapens linjära tidsålder. Temat är förkroppsligande och flera internationella artister medverkar, bland annat youtube-fenomenet Olga Pidluzhnaya som för första gången uppträder i Sverige. Olga är en rysk prisbelönad sångerska, khomusspelare och känd för att imitera djurläten. Medverkar gör också en artificiell intelligens som heter Furhat, en social robot, framtagen av svenska Furhat Robotics.

– Det finns ingen tillit till det sjätte sinnet längre. Vi har slutat känna av och in. Väderappar och mensappar gör det åt oss, säger Karin Victorin.
– Men inom robotforskningen är det helt tvärtom. Där arbetar man med just med intuition och utvecklar sociala robotar. Genom vårt samarbete med Furhat Robotics vill vi visa på vikten av att kommunicera med sjätte sinnet.

Karin Victorin

Det är i den här dimensionen hästarna kommer in och alla hästälskare kan känna igen sig.
– Hästen är den bästa läraren i intuition, förklarar Rebecca Tiger.
– En häst dömer inte sin ryttare gällande utseende eller kön, utan den känner av och känner in. Det är människans medhjälpare och följeslagare sedan tusentals år. När ryttaren förenas med hästen blir det en tillfällig hybrid mellan människa och djur. Det, och den underbara, helt oslagbara doften av hästskit, ska väcka alla våra sex sinnen!

Rebecca Tiger

Arise Amazons! är ett samarbete mellan Orionteatern, Ruby Rose Productions och Equesterian Art: Malin Hellstedt. Biljetter och spelprogam hittar du här.

Fotograf: Aranxa Hurtado, Bohemian Light
Källa: Orionteatern

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden