Sverige
20 januari 2017 19:00

Hoppsan – vilken överraskning

Welshstoet Rapunzel överraskade alla och levererade ett av årets första föl. Inte nog med att ingen visste att hon varit dräktig och att hon reds så sent som dagen innan fölningen - det visade sig dessutom att pappan till det rejäla fölet troligen är en shirehingst.

Hoppsan – vilken överraskning
Nicole, Cindie och Douglas Södervall med Rapunzel och hennes hingstföl "Hoppsan".

Det vari augusti i fjol som tvillingflickorna Nicole och Cindie Södervall i Kungsbacka fick B-ponnystoet Rapunzel. En welshponny ursprungligen från Danmark men som haft flera olika ägare i Sverige. Flickornas mamma Frida Andersson berättar för Ridsport hur de jobbade med stoets höga hull.
– Hon hade inte gått så mycket senaste tiden så det var därför vi trodde hon var så tjock, säger Frida. Rapunzel har sedan köpet varit igång hela tiden och inte visat några tecken på att vara dräktig.
– Vi har varit på pay-and-jump under sommaren och varit på hoppträningar och hon har hoppat så fint så, säger Frida Andersson.

Familjen trodde att Rapunzels tjocka mage berodde på att hon var otränad.

Under nyårshelgen var flickorna iväg till sin pappa i Halmstad. Med sig hade de sig sina respektive B-ponnyer och på söndagen den 1 januari var flockorna ute och red. Sedan åkte de hem till Kungsbacka med sina ponnyer, Frida nattade sedan hästarna, släckte i stallet och gick från vid 22-tiden på kvällen.

På måndagsmorgonen får hon sedan en mindre chock när det står något stort och lurvigt i Rapunzels box.
– Jag smällde igen boxdörren och skrek att det stod en varg i boxen, säger Frida och skrattar.
När hon lugnat sig och insåg att det inte var en varg utan ett föl som stod i samma box med Rapunzel, kom nästa fråga.
– Det är ett föl i Rapunzels box, vem har ställt det där?

Rapunzel med sitt nyfödda föl.

Rapunzel befriades från sitt täcke hon haft under natten, och det rejäla hingstfölet reste sig upp och diade. Moderkakan låg prydligt i hörnet av boxen. Allt hade gått bra, men att Rapunzel hade kunnat lura dem så mycket var ett mysterium.
– Vi har till och med bantat henne så jag fick lite panik och ringde veterinären, säger Frida.
Veterinären lugnade den oroliga hästfamiljen med att de inte lyckats banta Rapunzel på rätt sätt, utan hon hade kunnat hålla både sig och fölet i fint hull.

Rapunzel överraskade familjen Andersson/Södervall med ett hingstföl natten mellan 1-2 januari.

När Frida kontaktade säljaren visade det sig att denne inte hade anat att Rapunzel varit dräktig, och Frida fick då också veta att stoet haft tre olika ägare under ett års tid. När hon fick kontakt med det försäljningsstall som ägde Rapunzel under den tid hon blivit dräktig uppdagades det vem som troligen är pappa till hingstfölet: en unghingst av rasen shire – världens största hästras.

Fölet går under arbetsnamnet ”Hoppsan” men kommer troligen att få heta Maximus efter en av karaktärerna från filmen ”Trassel” – en film där huvudpersonen heter Rapunzel. Och fölet blir kvar hos familjen.
– Efter en sådan här grej kan man inte göra sig av med honom, säger Frida.
– Eftersom han är så stor blir han nog en C-ponny och det blir ju perfekt för flickorna sedan.


Kanske blir han flickornas blivande tävlingsponny?

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden