Sverige
27 januari 2017 12:08

Elevernas protester försvårar kvarka-sanering

Elever vid Jönköpings Fältrittklubb protesterar mot att de uppmanas att inte rida i ridskor av läder innan ridskolan är sanerad. Hellre slutar de rida.
Veterinär Maja-Lisa sabel har tagit Facebook till hjälp för att få ryttarna att inse allvaret bakom den temporära dresscode som gäller.

Elevernas protester försvårar kvarka-sanering
Att rida i ridskor eller ridstövlar av läder är så viktigt för några av eleverna att ridklubben riskerar att inte kunna öppna nästa vecka (arkivbild).

Jönköpings Fältrittklubb har haft en tung vinter med ett stort kvarkautbrott som Ridsport skrivit om här, och tidigare i veckan skrev vi om glädjebeskedet att ridskolan ska öppna igen den 30 januari.

Men nu är det inte säkert att verksamheten kommer igång igen på måndag som det är tänkt – ett stort antal elever har nämligen protesterat mot att de uppmanas att inte rida i ridskor eller ridstövlar av läder innan ridklubben är helt sanerad efter kvarkautbrottet, och har därför valt att hellre säga upp sin ridskoleplats än att rida i något annat under en övergångsperiod. Med ett litet elevantal ser det ut att bli svårt för ridklubben att öppna nästa vecka.

Veterinär Maja-Lisa Sabel tog den 16 januari över som anvarig veterinär för kvarkautbrottet på Jönköpings Fältrittklubb. Hon har lagt stor vikt vid att informera medlemmarna hur man ska hantera sin ridutrustning i samband med att man använder den innan stallet är helt sanerat. I ett inlägg på sociala medier skriver Maja-Lisa om att hon är förvånad hon är över responsen på informationen som gått ut:

”Efter ett utbrott av kvarka måste hela anläggningen saneras väldigt noggrant. Sanering går till genom att man först avlägsnar all synlig smuts genom tvättning/skrubbande/etc av alla ytor samt av alla redskap och inventarier i hela stallet/på hela anläggningen. Därefter får dessa torka och efter att de torkat kan man desinficera med lämpligt desinfektionsmedel. Jag har valt Virkon S som standard-medel eftersom det verkar snabbt (10-15 min) och är relativt billigt (jämfört med andra medel).

Eftersom den Stora Saneringen ligger framför oss i tiden, innebär det att allt som har kontakt med ridskolestallet före den Stora Saneringen också måste rengöras och desinficeras. Detta inkluderar skor, ridskor är ofta gjorda av läder och läder som material är extremt känsligt för exempelvis vatten, tvål/diskmedel samt alla typer av desinfektionsmedel. Därför har jag bett alla att rida skor som inte är gjorda av läder före den Stora Saneringen.

Jag har nu fått reda på att en stor andel av eleverna på JFK hellre säger upp sin ridskoleplats helt och hållet än att de avstår från att rida i skor gjorda av läder. Det är en såpass stor andel av eleverna som vägrar rida i något annat än en ridsko/stövel i läder att JFK inte kommer kunna dra igång sina lektioner nästa vecka om eleverna inte ändrar sig”.

Maja-Lisa skriver också att hon fått flera mail med frågor om hon kan ändra på reglerna och göra dem lite lättare, och skriver även i inlägget att hon känner sig delvis smickrad över att det finns personer som tror att hon personligen bestämmer huruvuda bakterier tänker överleva eller dö inbäddade i lädret i skorna.
– Tyvärr måste jag meddela att jag inte har den makten, skriver Maja-Lisa i samma inlägg.

Maja-Lisa berättar för Ridsport att anledningen med inlägget att att förtydliga informationen.
– Det är bara under en period som man måste rida i något som går att sanera, säger Maja-Lisa, som hooppas på att det bara är två till tre veckor kvar innan allt ska kunna vara som vanligt hos Jönköpings Fältrittklubb.
– Syftet är att anläggningen ska bli kvarkafri, och genom att byta skor hjälper man ridklubben, fortsätter Maja-Lisa.
– Det rör sig om några veckor, det är inte så att eleverna aldrig mer får rida i läderstövlar.

En frågeställning som dykt upp är bland annat varför man får rida med sadel och träns av läder, men inte i ridskor eller ridstövlar av läder.
– Sadel och träns är enda undantaget eftersom det saknas en praktisk lösning för dem, säger Maja-Lisa.
– Man måste ha sadel och träns när man rider och man kan inte slänga utrustning för hundratusentals kronor.

All ridutrustning av läder kommer att genomgå en grundlig, mekansik rengöring som enligt Maja-Lisa Sabel nästan blir jämförbar med desinfektion. Hon tillägger även att allt som går att tvättas – som gjordar, vojlockar och så vidare naturligtvis kommer att göra det.
– Bett och alla delar som kan kommer att kokas, säger Maja-Lisa.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden