Sverige
23 januari 2017 15:33

Ridhus avstängda – taken riskerar att rasa ned

Fastighetskontoret gjorde en besiktning i fredags och omedelbart därefter stängdes de två ridhusen vid Mälarhöjdens ridskola i Stockholm. Nu påbörjas arbetet med att plocka bort innertaken. Under tiden står verksamheten still med stort inkomstbortfall för ridklubben.

Ridhus avstängda – taken riskerar att rasa ned
Så sent som 2012 invigdes de nya lokalerna för Mälarhöjdens ridskola. Nu är ridhusen avstängda.

Ridklubben Mälarhöjdens Ryttarsällskap drivs av Eva och Martin Netterberg och har ett 60-tal hästar och omkring 500 aktiva ryttare. Verksamheten bedrivs i nybyggda lokaler på Sätravarvsvägen i Stockholm, och dessa stod klara så sent som i november 2012.

Ridhustaket är ett fuskbygge, berättar Eva Netterberg. Foto: Roland Thunholm.

Eva Netterberg berättar för Ridsport att det är innertaken till de båda ridhusen som är problemet. Isoleringsskivorna är felmonterade och riskerar att ramla ned, och problemet har hållit på under lång tid.
– Redan våren 2013 ramlade en takskiva ned från innertaket, säger Eva Netterberg, som felanmälde innertaket och fick skivan uppsatt igen.

Anläggningen ägs av Fastighetskontoret i Stockholm, som hyr ut lokalerna till Idrottsförvaltningen. Det är sedan Idrottsförvaltningen som Mälarhöjdens Ryttarsällskap hyr lokalerna av. Eva Netterberg berättar hur hon gång på gång felanmält innertaket, eftersom det hela tiden dyker upp nya glipor i taket som måste åtgärdas. Eva säger att kommunikationen försvårats i och med att både Fastighetskontoret och Idrottsförvaltningen är inbladade, och inte minst genom att entrepenören som byggde ridhusen gick i konkurs innan garantin gick ut.
– Det finns ingen att ställa till svars, säger Eva.

Efter flera års felanmälningar berättar Eva Netterberg att Fastighetskontoret till sist gjorde en ordentlig undersökning av ridhusens tak, och att de därefter valde att omedelbart stänga av ridhusen.
– Man har fuskat vid bygget, det är för smala lister till skivans tyngd, säger Eva Netterberg.

Nu ska innertaken plockas ned.
– Bara de är borta får vi disponera ridhuset igen, säger Eva Netterberg.
Förhoppningen är att takskivorna i det stora ridhuset ska vara borta till helgen. Takskivorna ska sedan sparas och sättas upp igen på rätt sätt när ridskolan kan bedriva sin verksamhet utomhus.

Eva Netterberg är frustrerad över hur illa skött deras ärende är, och menar att Fastighetskontoret borde ha tagit deras anmälningar på allvar långt innan. Då hade skivorna kunnat monteras ned under sommaruppehållet, eller i alla fall under en säsong då man kan hålla lektionerna utomhus.
– Det här är ett otroligt inkomstbortfall för oss, vi förlorar 350 000 kronor i veckan och alla kostnader kvarstår, säger Eva Netterberg.

Eftersom ärendet är så nytt har Eva Netterberg inga exakta uppgifter på vad Ridklubbens avbrottsförsäkring kommer att täcka.
– Vi har avbrottsförsäkring för hästarna, inte för lokalerna, säger Eva Netterberg, som just nu har fullt fokus på att lösa den akuta frågan hur de ska kunna ta hand om sina hästar.
– Vi promenerar med dem och vi försöker rida ut, säger Eva Netterberg, och tillägger att hon haft ett fantastiskt stöd av sina elever under helgen som engagerat sig i att pyssla med hästarna.

Mälarhöjdens Ridskola. Foto: Roland Thunholm.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden