Sverige
5 januari 2017 09:44

Stor oro efter att Corall skadades

I december upptäckte Hanna Andersson Taskinen ett skärsår i sin häst Coralls vulva som både veterinär och Hanna tror att någon människa har orsakat. Oron är stor att det ska hända igen och på nyårsafton såg det ut som att någon återigen hade varit inne i Coralls hage.

Stor oro efter att Corall skadades
Hanna Andersson Taskinen och hennes ögonsten Corall.

Precis som bland annat NSD har berättat fick Hanna Andersson Taskinen i Luelå sitt livs chock när hon skulle göra i ordning sin häst Corall en dag i december.
– Jag skulle just sätta igång henne igång henne och var så glad över att äntligen få rida henne igen. När jag ställde upp henne i stallgången såg jag att kastanjerna och bakbenen var blodröda, säger Hanna till Ridsport.

Hanna såg att blodet kom från vulvan och fick panik. Med hjälp av två stallkompisar kikade hon på såret. Det såg redan då illa ut och veterinär tillkallades. Dagen efter hade Corall feber och det bar av mot kliniken i Boden. Ultraljud gjordes.
– Då såg vi att det var långt, djupt och varigt. Det var svullet både in- och utvändigt.
Efter infektionen har Corall fått medicin och är numera återställd, men oron är fortsatt stor över händelsen.

Blodspåren Hanna hittade ledde inåt i hagen där Corall går på lösdrift, men det finns inget som hon kan ha skadat sig så illa på i hagen. Likaså säger veterinärer enligt Hanna att det låter som att någon har skadat stoet i hagen.
– Ett främmande föremål har använts, men det måste inte vara en kniv. Det kan exempelvis vara en vass pinne eller något annat som någon har använt.

Händelsen polisanmäldes, men det har inte lett någonstans.
– De kom aldrig ut till stallet och startade aldrig ens en förundersökning, säger Hanna som dock tycker att det var viktigt att hon anmälde ändå.
– Dels hoppades jag att den som har gjort det ska få sitt straff och samtidigt vill jag varna andra. Var uppmärksamma, håll koll och reagera om någon som inte känns igen rör sig kring stallet.


Corall hemma i hagen. Foto: Privat

För Hanna är rädslan fortsatt stor, samtidigt som hon är arg och ledsen över att oskyldiga Corall har skadats. Hon brukar skoja om att vägen till Coralls hjärta går via magen och vet att den godmodiga Corall inte säger ifrån i första taget, särskilt inte om någon bjudit henne på en godisbit. På nyårsafton såg det ut som att någon hade varit inne i Coralls sjukhage.
– Vi har plankor i grinden och den översta hade jag knutit fast med ett grimskaft med hårda dubbelknutar. När jag kom var översta plankan ändå nere och mitt grimskaft låg på marken. Jag har pratat med alla i stallet och det finns ingen förklaring.

Varje dag fruktar Hanna att Corall ska ha ett nytt sår. Hanna kollar sin häst så mycket hon kan och de andra i stallet hjälper också till. Efter händelsen på nyår är Hanna rädd att någon är ute efter just Corall.
– Jag vet verkligen inte vad jag ska göra. Kanske jag måste flytta henne till något annat ställe där ingen vet att hon står? Allt är så bra i det här stallet och både Corall och jag stortrivs, så just nu känns det väldigt tungt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden