Sverige
30 mars 2017 15:04

Nytt beslut: Lag för hästköp i förändring

Konsumentlagen måste förändras när det gäller köp av hästar och andra levande djur. Det har en majoritet i riksdagens civilutskott beslutat i dag. ”Det handlar främst om att värna hästar som riskerar att fara illa medan processer pågår mellan säljare och köpare” säger Mats Green, moderat riksdagsledamot som har drivit frågan.

Nytt beslut: Lag för hästköp i förändring
Köpt är inte alltid köpt. I sex månader riskerar säljaren att få tillbaka sin vara. Getty Images/iStockphoto

Konsumentköplagen är den lag som gäller när en företagare eller näringsidkare säljer något till en privatperson. I sex månader efter köpet riskerar säljaren att få tillbaka varan, och dessutom betala kostnader som köparen haft, om säljaren inte kan bevisa att varan var felfri när den såldes.

I åratal har hästnäringen påpekat det omöjliga i att använda den lagen på levande djur, där mycket kan hända med djuret på bara några månader, och nu har ett första steg mot en förändring tagits.

”Order till regeringen”
Allianspartierna i civilutskottet har tillsammans md SD fått majoritet för att utskottet ska göra ett tillkännagivande för riksdagen om att lagen bör ses över.
−Det betyder att riksdagen ger en order till regeringen att se till att lagen förändras både nationellt och på EU-nivå, säger Mats Green, en av dem som skrivit motioner i frågan.

Konsumentlagstiftningen hör till de lagar där EU-länderna har en harmoniserad lagstiftning, men Mats Green utgår från att Sverige kan gå före och ändra i sin lagstiftning innan EU:s konsumentköplagar kan ändras. Även på EU-nivå är denna fråga för övrigt aktuell just nu.

”Värna hästarna”
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet i civilutskottet, men det finns ändå en riksdagsmajoritet för att lagen ska förändras.
−I nästa vecka röstar riksdagen om detta, och det blir sedan regeringens sak att verkställa. Jag lovar att ligga på som en terrier gentemot näringsminister Morgan Johansson så att regeringen inte fördröjer den processen, säger Mats Green och uppger att han är ”glad som en speleman” efter framsteget.
−Jag har hört så många berättelser om problem som har uppstått när djur betraktas som vilken vara som helst, och det här handlar inte om att skydda hästhandlarna, utan främst om att värna hästar som riskerar att fara illa medan processer pågår mellan säljare och köpare.

I ett pressmeddelande förklaras det hela närmare med fokus på näringsidkare:
”Hästnäringen är för många både en hobby och en inkomst. Det innebär att den främsta marknaden för svenska hästuppfödare finns bland privatpersoner, samtidigt som majoriteten av uppfödarna bedriver näringsverksamhet. Ett stort problem för många inom hästnäringen är att konsumentköplagen gäller när en uppfödare säljer ett djur till en konsument. Som konsumentköplagen är utformad idag får näringsidkaren en direkt svag ställning i förhållande till konsumenten i de fall den köpta varan påstås vara felaktig. Näringsidkaren har då ensam fullt ansvar för att påvisa fel som visar sig inom sex månader från köpet inte fanns vid avlämnandet.”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden