Sverige
28 mars 2017 21:30

Christian Pedersen först i landet att ISELP-certifieras

ISELP-certifieringen är en specialisering inom ortopedi på häst och färre än 50 veterinärer i världen har klarat examen. Nu finns det en veterinär i Sverige bland dem: Christian Pedersen på hästsjukhuset i Helsingborg

Christian Pedersen först i landet att ISELP-certifieras
Christian Pedersen är först i landet att certifieras.

Veterinär Christian Pedersen arbetade varje dag under flera års tid med ISELP-utbildningen i hältdiagnostik vid sidan om sitt arbete på Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg och i vintras nådde han mål. Han är därmed den första veterinären som arbetar i Sverige att klara examen och en av 46 i världen.

– Nu har jag några fler kollegor från Sverige som går utbildningen, säger Christian Pedersen som redan säger sig ha nytta av sin vidareutbildning.
– Väldigt kortfattat har jag lärt mig att bättre titta på och bedöma hästarna. Utbildningen är bland annat inriktad på att vi ska bli bättre på ultraljud och röntgen, och det gör att vi i bland kan avstå från de metoder som är dyrare, som magnetröntgen och datortomografi.

1 000 medlemmar
ISELP (The International Society of Equine Locomotor Pathology) är en internationell organisation som, enligt ett pressmeddelande, jobbar för att sprida senaste vetenskapen inom klinisk diagnostik, bilddiagnostik och behandling av hälta på sporthästar.

Runt 1 000 veterinär är medlemmar i organisationen även om bara 46 är certifierade. Certifieringen är närmare bestämt en specialisering inom ortopedi på häst, alltså sjukdomar i hästens rörelseapparat.

Fyra års utbildning
Under kursen har Christian Pedersen och hans kollegor betat av åtta moduler under fyra års tid med utbildning i Kanada, USA och Europa. Under tidens gång har vetenskapliga artiklar bedömts och likaså egna fall, som har redovisats i form av filmer och presentationer.
– Det är mina egna patienter som har varit med. Inte någon hästägare har sagt nej – tvärtom verkar de flesta tycka att det är kul att deras häst filmas och studeras närmare, säger Christian Pedersen.

Kurserna avslutades med en examen över två dagar, som inkluderade en teoretisk del, fyra olika typer av bilddiagnostik, videodiagnostik av prestationsnedsatta hästar samt en praktisk del med ultraljudsscanning av hästens rörelseapparat.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden