Sverige
21 mars 2017 14:20

Experterna: Så kan hästar i riskområdet skyddas mot mjältbrand

Förra året dog en häst i mjältbrand. Inför årets betessäsong måste kor och får i området vaccineras, men för häst är det upp till ägaren att avgöra om djuret ska vaccineras eller inte.

Experterna: Så kan hästar i riskområdet skyddas mot mjältbrand
Inför betessäsongen får hästar i Omberg vaccineras. (Arkivbild tagen i annat sammanhang)

Förra året dog flera djur, bland annat en häst, när mjältbrand bröt ut i Omberg i Östergötland. I minst tre säsonger till ska djur som betar i området vaccineras och nu tar årets omgång fart.

Jordbruksverket har beslutat att alla får och nötkreatur, totalt 3 200 stycken, som betar i Omberg med omnejd ska vaccineras och därför har en tillfällig vaccinationscentral satts upp.

Hästägaren bestämmer
Hästar får bara vaccineras mot mjältbrand om tillstånd finns och i det här området är det nu tillåtet att vaccinera häst. Däremot är det inget måste – det är upp till djurägare själv att bestämma.

Gunilla Hallgren, veterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), berättar att de varken råder eller avråder hästägare från att vaccinera.
– Vår ambition är att myndigheterna ska informera så mycket att hästägaren kan ta ett eget beslut i frågan, säger Gunilla Hallgren som även rekommenderar fundersamma att kontakta sin veterinär för vidare diskussioner.
 
– Den stora fördelen med att vaccinera är givetvis att djuret får skydd från sjukdomen som är livshotande. Även om hästar inte är lika känsliga för mjältbrand som idisslare är de fortfarande känsliga, säger Gunilla Hallgren.

Hästar drabbas dock i större utsträckningar av biverkningar av vaccinet än exempelvis nötkreatur.
– Den vanligaste biverkningen är en lokal svullnad vid injektionsstället. Det har även kommit rapporter om miniatyrhästar som fick så kraftiga biverkningar att de avled. Det går inte att säga att det säkert berodde på vaccinet, men det är bättre att informera om det så får djurägaren ta med det i sin bedömning.

Annat bete en lösning
Maria Lundh, som arbetar på enheten för idisslare och gris på Jordbruksverket, jobbar mycket med just Omberg-vaccineringen och förklarar bakgrunden till att det är valfritt för hästägare att vaccinera.
– En anledning till att hästägare inte tvingas att vaccinera sina hästar är just att risken för biverkningar är större hos häst.

Jordbruksverket tar även i beaktning att det kan vara lättare att ändra betesplaner för en mindre grupp hästar än hundratals nötkreatur. Att byta till ett bete utanför riskområdet anses som ett säkert alternativ för skydda sin häst.
– Hästägare har till viss del större möjlighet än ägare till stora nöt- eller fårbesättningar att kanske använda ett annat bete och hålla hästarna utanför det aktuella området, säger Maria Lundh.

Om ovaccinerade hästar betar på det aktuella området rekommenderar Gunilla Hallgren hästägare att hålla ett extra öga på allmäntillståndet.
– Kontakta veterinär snabbt om hästen betar på området, inte är vaccinerad och visar symptom som feber, svullnader under huden eller koliksymptom. Ha mjältbrand i åtanke om din häst blir sjuk.

Om mjältbrand från SVA:
”Hästar som insjuknar i mjältbrand får hög feber, nedsatt allmäntillstånd, diarré och kolik. Ödem kan ses i halsregionen, på buken och benen. Drabbade djur avlider ofta efter 1-3 dagar. Dödsfall utan föregående symptom kan förekomma.”
Komplett information hos SVA

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden