Sverige
28 mars 2017 22:00

Hovrätten får bakläxa för dom mot hästprofilen

Hovrätten får bakläxa av Högsta domstolen för domen mot hästprofilen som dömdes till sex års fängelse för bland annat våldtäkt mot barn och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Hovrätten får bakläxa för dom mot hästprofilen
Det var förra året som hotet ska ha uttalats. Foto: Arkivbild

Hästprofilen dömdes i höstas av tingsrätten för sexuellt utnyttjande av underårig, över 70 fall av våldtäkt mot barn, olaga hot och vapenbrott till fängelse i fem år. Hovrätten följde tingsrättens dom, men dömde även hästprofilen för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning och förlängde fängelsestraffet till sex år.

Högsta domstolen undanröjer nu hovrättens dom mot hästprofilen när det gäller åtalet för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning under perioden den 3 juni 2008 till den 27 juni 2011 samt i fråga om påföljd och återlämnar målet i de delarna till hovrätten för ny prövning.

För målet i övrigt meddelas inte prövningstillstånd och därmed ska hovrättens dom i dessa delar stå fast.

Preskriptionstid löpte ut
Hästprofilen häktades den 28 juni 2016 på sannolika skäl misstänkt för bland annat sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning under perioden den 28 juni 2011 till den 10 juni 2016.

Vid denna tidpunkt hade preskriptionstiden för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning under perioden den 3 juni 2008 till den 27 juni 2011 löpt ut, vilket tingsrätten också anmärkte i häktningsprotokollet.

Högsta domstolen skriver att den åtalade inte får dömas till påföljd för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning under perioden den 3 juni 2008 till den 27 juni 2011, eftersom han inte har häktats eller erhållit del av åtal för brotten före preskriptionstidens utgång.

Hästprofilen fortsatt häktad
Det ska därför göras en ny prövning av åtalet i denna del samt i fråga om påföljden. Prövningen bör göras av hovrätten. Hovrättens dom ska därför undanröjas i de delar som nu är uppe till prövning och målet återlämnas till hovrätten för fortsatt behandling.

Hästprofilen ska vara fortsatt häktad då det för våldtäkt mot barn inte är föreskrivet lindrigare straff än fängelse i två år och det inte är uppenbart att skäl till häktning saknas.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden