Sverige
23 mars 2017 17:10

Polisen: “Vi har säkrat vissa spår”

Härom natten stals sadlar i Värnamo och inte långt efteråt låg de ute på polska E-bay. De drabbade sadelägarna har redan fått se sig om efter nya sadlar, samtidigt som polisen arbetar vidare med utredningen.

Polisen: “Vi har säkrat vissa spår”
Nio sadlar stals från stallet i Värnamo. (Arkivbild) Roland Thunholm

I början av veckan hade Värnamobygdens RF besök av tjuvar som visste precis vad de ville åt. Redan dagen efter låg sadlarna ute på polska E-bay enligt föreningens Katarina Kinell.
– Man kan ju tycka att någon borde kunna reda ut vem som ligger bakom annonserna och komma åt det hela den vägen, även om annonsören kanske inte är tjuven, säger Katarina.

Tjuvarna hade tagit god tid på sig, valt ut ”rätt” sadlar och plockat bort stigläder och stigbyglar.
– Ja, vad ska man säga – jag blir bara så förbannad. Man får väl vara glad så länge de inte ger sig på hästarna.

Nio sadlar till ett värde av ungefär 300 00 kronor stals. De drabbade hästägarna på klubben har sedan dess försökt lösa situationen. Någon genom att låna sadel, andra genom att se sig om efter nya.
– En del drabbas hårdare. Värst är det för dem vars sadlar är lite äldre – de får knappt ut någonting på försäkringen, säger Katarina Kinell.

Frustrerande
Förhoppningen om att få tillbaka de stulna sadlarna, trots att de finns på E-bay, är inte särskilt stor. Sadelägarna har stått i kontakt med polisen och Katarina Kinell upplever att polisen gör vad de kan, men att det likväl är svårarbetat när fallen sträcker sig över landsgränserna.
– Som jag har förstått det på en polis jag pratade med är det en frustrerande situation eftersom det ofta inte leder någonstans i slutänden när sadlarna finns utomlands.

”Behöver mer kännetecken”
Polisen i Värnamo arbetar just nu vidare med fallet. Bland annat samlar de in uppgifter från de drabbade hästägarna.
– Vi behöver få in kännetecken med mera på sadlarna. Vi måste få in lite mer som kan peka ut just målsägandes sadel, berättar förundersökningsledare Jenny Karlsson för Ridsport.
Utöver att höra vittnen har polisen varit på plats på klubben.
– Vi har gjort en teknisk undersökning på platsen och säkrat vissa spår. Vi hoppas att det ger något, berättar Karlsson som dock inte går mer exakt in på vad ”vissa spår” innebär.

Natten innan stals fyra sadlar från ett privat stall i Eksjö i samma län och utredarna ska även ha besökt det stallet. Om det finns samband mellan stölderna är fortfarande inte officiellt klargjort, men poliserna står i kontakt med varandra om de respektive inbrotten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden