Sverige
27 april 2017 14:19
Ridsportplus

Allt färre bilar får dra hästtransport

Att hitta en mellanstor bil som får dra en hästtransport är svårare än någonsin.
De hårdare miljökraven är en av flera orsaker till att bilarnas dragvikter minskat de senaste 20 åren.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Dagens bilar har i många fall blivit tyngre, vilket leder till att det blir mindre vikt kvar för hästtransporten, för den som vill dra släp på ett B-körkort.

    Men det är inte hela sanningen. Ridsport har jämfört dragvikterna på tio år gamla bilar eller äldre, med dagens bilar, och det finns en tydlig trend. Dragvikterna har över lag minskat.
    – Bilindustrin arbetar med miljömål och har krav på sig att erbjuda modeller som sammantaget kommer under vissa nivåer. Ska de uppfylla miljökraven, liksom kundernas krav på snålare bilar, så leder det till mindre och snålare motorer. Därmed minskas också bilens förmåga att dra ett släp, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare på Folksam.

    Ridsport har varit i kontakt med olika företrädare för biltillverkare men inte fått någon bra förklaring från det hållet på varför dragvikterna har minskats.

    Bilarna har blivit tyngre
    Volvo svarar att bilarna har blivit tyngre, och enligt Marcus Thomasfolk, informationschef för Volkswagen Group Sverige AB, ligger förändringen längre tillbaka i tiden.
    ”Det är inte vår uppfattning att dragvikterna har minskat under de senaste åren, de har varit ganska konstanta. Går du långt tillbaka i tiden, för cirka 20 år sedan, kan du däremot se en förändring. Det beror på att vi då gick över till så kallat helbilsgodkännande och då blev kraven större. Från att ha haft krav på dragvikt anpassat för en mindre lutning ökade kraven på att klara även kraftigare lutningar”, skriver Marcus Thomasfolk i ett mejl.

    Den som både vill dra en hästtransport och köra en miljösmart bil står inför en nästan omöjlig ekvation. Det är de små bilarna med mindre motorer som klarar miljömålen bäst, och de är inte anpassade att dra hästtransporter med.

    Tillåts inte dra släp
    I en rapport om bilar, hästtransporter och säkerhet skriver försäkringsbolaget Folksam att de minsta bensinversionerna av bilar i vissa fall kan ha en släpvagnsvikt som är hälften mot de starkare versionerna. När det gäller elhybrider har flera relativt låga släpvagnsvikter eller tillåts inte alls dra släp.

    Följden blir att hästägare som köper ny bil måste leta efter en större version av dragbil, för att den ska få dra lika mycket som en äldre modell. En bil som därmed riskerar att miljöklassas hårdare enligt det nya lagförslaget.

    Men det finns exempel på bilar som både klarar miljökraven och får dra en transport.
    Anders Ydenius på Folksam har för tidningens räkning tagit fram en lista med några bilar som inte får höjd fordonsskatt enligt det nya förslaget om bonus malus, och samtidigt får dra en transport med två hästar. På listan finns flera laddhybrid-bilar, och Anders Ydenius vill påpeka att dessa bilar drar väldigt mycket mer än den angivna förbrukningen när elen förbrukats.
    – Det är något som kan överraska användaren. Laddhybriderna har eldrift för fyra-fem mil, därefter kör man på bensin.

    B-kort räcker inte
    Flera av bilarna är riktiga tungviktare, och med ett B-körkort kommer du därmed inte långt. Inte heller med en utökad B-behörighet kan du välja fritt mellan bilarna. Inte ens den som har BE-körkort kan pusta ut helt. Här sätter bilarnas egna dragvikter nämligen en gräns för hur mycket släpet får väga.

    Ett par av bilarna i listan har en maximerad dragvikt på 1 600 kilo, vilket innebär att du inte kan köra ett släp med två hästar bakom dessa bilar.
    Slutligen kan vi notera att det inte är några lågprisbilar som återfinns på listan. Snarare handlar det – med vissa undantag – om bilar i halvmiljonklassen, eller mer.

     

    Fakta: Det väger transporten
    En hästtransport för två fullvuxna hästar måste minst kunna lasta 1 500 kg eller mer. Därför är de mer robusta och kan väga upp till 1 500 kg utan last.

    Källa: Folksams rapport om hästar, transporter och säkerhet.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden