Sverige
26 maj 2017 21:18

Häst skrämdes av bilist – ingen hjälpte skadade Malin

Malin Lindqvist bröt fotleden när hästen skrämdes av en fortkörare, som dessutom bara körde vidare. Ingen annan stannade heller för att hjälpa henne. ”Jag förstår inte hur folk kan bete sig så” säger Malin.

Häst skrämdes av bilist – ingen hjälpte skadade Malin
Bilisten gasade rakt förbi och lämnade Malin med en skrämd häst och bruten fotled.

Malin Lindqvist, 28, är hemma i Malmö med bruten fotled, får höga doser morfin mot smärtan och kan snart tvingas till en andra operation. Hon skulle ha sprungit Göteborgsvarvet i lördags, cyklat Vätternrundan i juni och säkerligen spenderat några sköna sommartimmar i sadeln. Så blir det inte nu.
– Jag blir så, så frustrerad. Den där jäkla bilisten som skrämde hästen och bara körde vidare – man gör bara inte så, säger Malin när hon tänker tillbaka på det som hände för en vecka sedan.

God sikt på vägen
Hon skrittade ut på sin kompis häst Bibbi och som många gånger förr var hon tvungen att rida en liten bit på en 70-väg i Glostorp utanför Malmö för att nå grusvägarna. På en raksträcka med god sikt ser Malin hur en bilist kommer i alltför hög fart och Bibbi, som annars är stabil i trafiken, reagerar.
– Bibbi konstrade och när bilen närmade sig började hon vända ut baken. Jag vet att han ser oss och jag tänker att han måste stanna. Det gjorde han inte.

De skulle bara skritta en kort bit på vägen, men en bilist som valde att gasa förbi hann orsaka stor skada. Arkivbild: Lottapictures

Malin berättar att bilen drog förbi dem i samma höga hastighet och att smällen var en hårsmån bort.  Hästen stegrar sig när bilen passerar och Malin ramlar av.
– Min enda tanke då var att ”jag får inte tappa hästen, får inte tappa hästen”. Vad som än hände fick jag inte tappa Bibbi – jag var så rädd att något skulle hända henne.

Foten krasade
Malin lyckades hålla kvar Bibbi och full av adrenalin upplevde hon först bara en konstig känsla i foten, men när hon tog ett steg kände hon ett kras och benet vek sig. Hon blev sittandes i vägkanten med stor smärta och livrädd för att Bibbi skulle bli skrämd på nytt.

Under tiden körde tre bilar körde förbi utan att stanna. En cyklist tittade på henne när hon ropade att hon behövde ambulans, men cyklade sedan vidare.    
– Jag förstår inte hur folk kan bete sig så. Det känns ofattbart, säger Malin.

Malin lyckades få tag på Bibbis ägare Gabriella Persson, som minns samtalet från sin kompis förra veckan med fasa och upprörs hela händelseförloppet. Hon berättar att hon har fått vänja sig vid att vissa inte visar respekt, men kan inte förstå hur någon kan gasa rakt förbi en häst.
– Den andra saken som är hemsk är att ingen stannar för att hjälpa till. Det är inte normalt att sitta i en dikeskant med en häst och att då ingen stannar är otroligt konstigt. Det hela gör mig så arg, säger Gabriella.

Gabriella befann sig på annan ort, men kontaktade stallkompisar som kom till undsättning så snabbt de bara kunde. De tog hand om hästen, medan Malin fördes med ambulans till sjukhuset där hon opererades en första gång.

”En i statistiken”
Malin har polisanmält det inträffade, men har inga  förhoppningar om att föraren ska hittas. Främst hoppas hon bara på att bli helt återställd efter en eventuell andra operation och en lång period med gips.
– Jag har läst så mycket om olyckor med hästar i trafiken i Ridsport och på Facebook, särskilt nu på sista tiden. Plötsligt är man själv en i statistiken.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden