Sverige
15 maj 2017 17:20

Hästköpare känner sig lurade av försäljningsstall

Bara senaste halvåret har fyra domar avkunnats mot försäljningsstallet Stall Aspehus, som har betalningskrav på nära en halv miljon och flera tvister med hästköpare. Ridsport har intervjuat såväl köpare som Lina Nilsson som driver stallet.

Hästköpare känner sig lurade av försäljningsstall
För somliga blir inte hästköpet vad de hade drömt om.

Stall Aspehus i Kågeröd har sedan 2013 köpt in hästar och ponnyer från Irland och sålt vidare till svenska privatpersoner och ridskolor. Företaget erbjudande om bytesrätt har inte alltid infriats, och flera kunder vittnar om att de inte har fått tillbaka pengarna som utlovat.

En av dem är Linda Wahlström. De två hästar hon köpte av Stall Aspehus visade sig båda ha skador.
− Jag ville inte byta till en annan häst, utan ha tillbaka pengarna. Men nu slutade Stall Aspehus svara när jag ringde. Först när jag meddelade att jag tänkte berätta om detta på Facebook fick jag kontakt, säger Linda som så småningom fick pengarna i omgångar efter att hon behållit den sista hästens pass som pant.

Andra köpare, som Ridsport har intervjuat,  berättar att det har krävs både juridiska ombud och hot om kronofogden för att få tillbaka pengarna.

Lina Nilsson, som driver Stall Aspehus som sålde 202 hästar förra året, säger att de är undantag i en stor kundkrets där den stora majoriteten är nöjda.
− Kunderna använder sin bytesrätt i kanske 40 procent av alla affärer. En del byter både två och tre gånger, men några går helt enkelt inte att göra till lags.

Texten är ett utdrag ur ett längre reportage som publicerades i det nummer av Ridsport som kom ut i torsdags. Läs fler köpares historier, en längre intervju med Stall Aspehus ägare Lina Nilsson och ta del av juristens råd här (PLUS).

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden