Sverige
13 maj 2017 18:48

Höjd medlemsavgift efter lång debatt

Det blir en höjning av medlemsavgiften i Svenska Ridsportförbundet enligt förbundsstyrelsens förslag, trots att styrelsen var redo att backa till en lägre nivå.
Det krävdes två rösträkningar innan det stod klart att avgiften höjs till 100 kronor 2019 och 112 kronor till 2020.

Höjd medlemsavgift efter lång debatt
Det blev en hel del debatt innan det beslutades att avgiften skulle höjas. Roland Thunholm

Det började med mycket prat om kaffe. Svenska Ridsportförbundets styrelse hade föreslagit en avgiftshöjning från dagens 78 kronor till 100 kronor  2019, alltså en höjning med 22 kronor, och sedan upp till 112 kronor 2020.
− Jag sade till tidningen Ridsport att det motsvarade kostnaden för en kopp kaffe, och har fått synpunkter på den jämförelsen. Men en cappuccino på Markan på Strömsholm kostar 32 kronor, sa förbundsordförande Ulf Brömster.

Han förklarade att pengarna behövs för att förbättra rådgivningen till ridskolorna, jobba med en digital satsning och öka utbildningsstödet.
− Om vi har säkra ekonomiska resurser kan vi ge bättre stöd till föreningar och ridskolor, som ger framgångar, som ger ökad synlighet för ridsporten, som ger mer stöd till oss.

Många motsatte sig höjningen
Flera föreningar och distrikt motsatte sig höjningen.
− På vårt möte med föreningarna i Östergötland diskuterade vi länge vad vi fick för pengarna, sa Fredrik Lundén som tyckte att kaffejämförelsen haltade.
Han föreslog en höjning till 85 respektive 100 kronor.
− Vi inser att allt blir dyrare, men då får styrelsen hålla tillbaka anspråken.

Paulina Mannberg från Bodens Ridklubb är en av dem som är på plats på stämman. 

Flera motsatte sig den stora höjningen, vilket fick Ulf Brömster att komma med ett kompromissförslag, en höjning till 90 respektive 100 kronor.

Ytterligare debatt
Men efter ytterligare debatt och flera pauser för överläggningar visade det sig att en majoritet hade blivit övertygade om vikten att höja rejält. Samtidigt fick förbundsstyrelsen kritik för att den kom med sin verksamhetsplan så sent.

Det krävdes rösträkning innan medlemsavgiften höjdes. 

Efter rösträkning beslutade stämman att gå på förbundsstyrelsens ursprungliga förslag, vilket innebär att medlemsavgiften höjs från 78 kronor till 100 kr 2019, med röstsiffrorna 268 för 100 kr och 254 för 90 kr.

Ytterligare höjning 2020
För 2020 blev medlemsavgiften 112 kronor. Förslaget vann med 286 röster mot 236 röster för motförslaget 102 kronor.

För 2018 kvarstår avgiften på 78 kronor i avgift till förbundet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden