Sverige
7 maj 2017 11:00
Ridsportplus

Inget krav på vaccin vid utställning

Många avelsföreningar kräver inte vaccination mot hästinfluensa för hästar som ska ställas ut eller visas vid avelsvärdering. ”Varje gång ovaccinerade hästar samlas innebär det en smittorisk” säger Gittan Gröndahl, tf statsveterinär på SVA.

Inget krav på vaccin vid utställning
Det finns inga gemensamma regler för vaccinering mot hästinfluensa i Sverige.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vid tävlingar inom ridsport, trav och galopp måste alla deltagande hästar vara vaccinerade mot hästinfluensa. Men samma regler finns inte inom aveln och hos rasföreningarna. Det innebär att ovaccinerade hästar kan delta i utställningar och avelsvärderingar, som ofta sker på anläggningar där det också anordnas tävlingar.

    Inget vaccinationskrav
    Sveriges Shetlandssällskap är en av föreningarna som inte har vaccinationskrav.
    – Vi har inte fört någon diskussion om saken. Vid utställningar och annat ska alla skriva under en hästägarförsäkran och garantera att hästen inte varit i kontakt med sjuka hästar, och mig veterligt har vi aldrig haft några problem med smittor i samband med utställningar, säger Morgan Karlsson, ordförande i Sveriges Shetlandssällskap.

    Kristina Ahlström, ordförande i Svenska Russavelsföreningen, har inte heller hört talas om några sjukdomsutbrott i samband med utställningar.
    – Det finns en hög medvetenhet om smittrisker bland dem som ägnar sig åt avel, och många russ är vaccinerade, men inte alla, säger hon.

    Alla har inte krav på vaccination
    En del anläggningar kräver att hästar som kommer dit ska vara vaccinerade mot hästinfluensa, men inte alla.
    – Vi frågar inte efter vaccinationer vid utställningar. Däremot ska alla fylla i en hästägarförsäkran, säger Barbro Mattsson i Vetlandaortens Ryttarförening, vars anläggning ofta hyrs ut till olika evenemang.

    – Det är svårt att kräva vaccination. Föl som visas upp är ju inte vaccinerade, och för det mesta är utställningar och premieringar utomhus, med mindre smittorisk, säger Lotta Wahlborg, vars familj driver Grevagårdens Hästsportcenter utanför Skövde.

    Gittan Gröndahl är tf statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Hon tycker att alla hästägare borde vaccinera sina hästar.
    – Hästinfluensaviruset cirkulerar hela tiden, och kommer också in i landet via ovaccinerade importhästar. Det är bara tack vare att många hästägare är duktiga på att vaccinera som vi inte har fler utbrott, säger Gittan Gröndahl.

    – Hästinfluensa är en sjukdom som orsakar feber, ont i kroppen, kraftig hosta, långvarig prestationsnedsättning och risk för komplikationer som lunginflammation. Unga hästar är känsligast. Vaccinerade hästar har ett visst skydd, medan ovaccinerade hästar blir sjukare, är sjuka under längre tid och utsöndrar mer virus än vaccinerade hästar, säger Gittan Gröndahl.

    Luftburet virus
    Hästinfluensaviruset är luftburet, och den största smittrisken uppstår när hästar har kontakt med varandra.
    – I ett sammanhang där många hästar från olika ställen möts är det särskilt olämpligt att ta med ovaccinerade hästar, säger Gittan Gröndahl.

    Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 27 april 2017.

    Fakta: Hästinfluensa

    • Hos ovaccinerade hästar är de tydligaste kännetecknen en snabb smittspridning med hög feber och djup torr hosta. De akuta symtomen är vanligtvis över inom tio dagar hos vuxna hästar, även om hostan kan kvarstå längre.

    • Unga och gamla hästar drabbas oftast hårdare av influensa än medelålders.

    • Plötsligt insjuknande.

    • Feber upp till 41°C i en bifasisk temperaturkurva (två febertoppar).

    • Djup, torr hosta är vanligt förekommande.

    • Tunt, klart näsflöde de första dagarna, som kan övergå till mer tjockt, gulaktigt näsflöde.

    • Hos vaccinerade hästar är symtomen mer diffusa och svårare att känna igen. Febern blir hos dessa inte så hög, eller uteblir helt. Hosta och andra symtom kan vara milda.

    • Spridningen kan ske långsammare i hästgrupper med viss immunitet jämfört med stallar eller områden där hästarna aldrig träffat på smittan. Det beror både på att immuniserade hästar är mindre mottagliga och att de utsöndrar mindre mängd virus.

    • Över 120 utbrott av hästinfluensa rapporterades 2007–2008, främst bland travhästar som då inte hade vaccinationskrav.

    2009 införde travet krav på vaccinationer.

    • 2014 rapporterades sju utbrott av hästinfluensa.

    Källa: SVA

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden