Sverige
7 maj 2017 13:31
Ridsportplus

Nytänk ledord för Årets ridskola

Priset till Ņrets ridskola 2016 kom som grädde på moset efter flera år av långsiktigt arbete. ”Och vi har fler idéer på lager” försäkrar Johanna Wigermo, en av Varbergs ridskolas tre delägare.

Nytänk ledord för Årets ridskola
Johanna Wigermo, Charlotte Wettberg och Per Wigermo på Varbergs ridskola. Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Glädjen över den fina utmärkelsen sitter inte bara i stallväggarna på Kvarnagården i Varberg. Nu har den kommit på pränt också. Stolta ridelever, unga och äldre, vänder gärna ryggen till. ”Jag rider på Sveriges bästa ridskola” lyder texten på de nya tröjorna. 

    Ridsportförbundets ridskole- och anläggningssektion utser Årets ridskola i samarbete med försäkringsbolaget Folksam. När Varbergs Ridklubbs ordförande Pia Nilsson avslöjade den glada nyheten på ridklubbens och ridskolans gemensamma julshow utbröt stort jubel bland publiken.
    Pia, som rider på ridskolan tre gånger i veckan, var starkt misstänkt för att ha nominerat pristagaren.
    – Det var inte jag. Men jag vet vem som gjorde det.

    Ingående frågor
    Juryn grundar sitt val på svar som de nominerade ridskolorna lämnat på ingående frågor angående verksamheten. Själva priset delas ut på Ryttargalan, i år i anslutning till tävlingarna i Scandinavium. Den här gången var det inte Varbergs Ridklubb som befann sig i rampljuset, som ofta annars i ridsportsammanhang, utan Varbergs ridskola.
    – Det går knappt att beskriva hur stort det känns. Det roligaste var att Rolf-Göran Bengtsson och andra kända ryttare råkade sitta vid ett bord nära oss. De tittade på filmen som spelades in på vår ridskola, säger Johanna och kollegan Charlotte Wettberg, delägare i ridskolan även hon.

    Utöver sina egna gratisbiljetter bjöd de skolans anställda ridlärare på galan.
    – De har ju lika stor del av priset som vi, säger Johanna och Charlotte.
    Priset, 40 000 kronor, är ett utbildningsstipendium.
    – Vi har valt att använda pengarna till att fortbilda ridlärarna inom ridning. Aktiva och inspirerade ridlärare bidrar till att eleverna får ut mer av sin ridlektion.

    Mer delaktighet
    Johanna tog över Varbergs ridskola 2009 efter två år som anställd ridskolechef.
    – Det var en välskött ridskola men jag ville att eleverna skulle bli mer delaktiga i hästarnas skötsel. Jag saknade lite av den mjuka värme, som uppstår i gemenskapen mellan människor och hästar i ett stall.
    Johannas vision mynnade ut i en satsning under namnet Ledstjärnorna. Idrottslyftet beviljade 2012 ett startbidrag till projektet, som Johanna vidareutvecklade tillsammans med kollegan Charlotte Wettberg.

    Ledstjärnorna är numera en permanent verksamhet för ungdomar i åldern 8-25 år med fyra olika nivåer baserade på kunskap och ambition.
    Nya elever börjar som hästskötare med ansvar för en häst ett par dagar i veckan. Nästa steg är stallvärd med utökat ansvar i stallet och att hjälpa ridande elever till rätta. Stalleleverna, steg tre, assisterar vid klippning, tar hand om konvalescenshästar och andra ansvarsfulla uppdrag. För att även de äldre ungdomarna, som fyllt 18 år, ska ha något att sträva mot finns ett fjärde steg. Som instruktörselev får man utökad ridträning och lära sig att hålla lektioner.
    Gemensamt för Ledstjärnor i alla åldrar är omtanke, att vara kompis med alla, lära sig möta andra människor och utveckla ledarskap. På den här ridskolan säger alla hej till varandra.
    – Vi har märkt att föräldrarna uppskattar ridskolans system med Ledstjärnor. ”Mitt barn mår bra av att ta ansvar.” Det hör vi ofta. Ledstjärnorna bidrar till att ridskolan blir mer trivsam. Även vuxna elever dröjer sig kvar i stallet efter lektionen.

    Fördelar med delat ledarskap
    Charlotte kom in i bilden 2012, först som anställd ridskolechef under Johannas barnledighet, och efter två år gick hon in som delägare.
    – Förutom att vi kan koppla av när vi är lediga, finns andra fördelar med delat ägaransvar. Till exempel vid inköp, speciellt när ridskolan köper in hästar eller om en häst är sjuk, poängterar Johanna och Charlotte tillägger:
    – Vi är samsynta och tydliga. Därför fungerar det bra. Jag trivs med att arbeta under ansvar.
    Varbergs ridskola samarbetar med Varbergs Ridklubb, som äger stall, ridhus och utebanorna.
    – VRK är numera Hallands största ridklubb med 675 medlemmar. Ridskolan är vår ridklubbs största medlemsgrupp. Vi är i högsta grad beroende av att vi strävar åt samma håll, säger ordföranden Pia Nilsson.

    Ett fungerande samarbete ridskola och ridklubb emellan förutsätter tydliga avtal om vem som ansvarar för vad. Ridskolans ägare är adjungerad utan beslutsrätt i ridklubbens styrelse.
    – På mötena tar vi upp frågor, som vi kan lösa tillsammans. Samtidigt får ridklubbens styrelse insyn i vad som händer på ridskolan.

    Ridskolan är trångbodd i sina lokaler. 

     

    Vuxna elever, som stannar kvar år efter år, och de senaste årens större barnkullar har bidragit till att Varbergs ridskola numera har kö till sina ridlektioner. Plus det långsiktiga arbetet med bland annat Ledstjärnorna.
    – Att våga prova nya verksamheter och driva dem långsiktigt men också att välja bort det som inte fungerar. Det är en modell som jag tror på, säger Johanna.

    Många nya ideér
    För att hålla blivande elevers intresse vid liv anordnar ridskolan pröva på-lektioner och happy hour. Det saknas inte nya idéer, men de går inte att genomföra i dagsläget. Ridskolan är trångbodd.
    Varbergs kommuns ambition att i jämlikhetens namn ge ridsporten samma villkor som andra sporter har resulterat i ett ekonomiskt bidrag för en treårig satsning på eftersatt underhåll, bland annat läckande tak. Sparbanksstiftelsen och Hallands Idrottförbund har också bidragit med pengar öronmärkta för upprustning.

    På ridskolans önskelista står fler stallplatser och ytterligare en manege.
    – Mer utrymme behövs för att utveckla ridskolan, påpekar Charlotte och Johanna.
    Då återstår ett annat problem.
    – Det är nästan omöjligt att hitta trevliga, ridbara, svenskfödda ridskolehästar, lämpliga för både dressyr och hoppning.
    – Vi ser ingen annan utväg än att ridskolan börjar föda upp sina egna hästar. Jag har ett sto hemma och några unghästar som går i lösdrift, avslöjar Johanna även om det främst är annan långsiktig verksamhet, som bidragit till ridskolans framgång.
    – Ridskolan och stallet erbjuder en gemenskap som saknas i dagens samhälle. I den här miljön krävs absolut närvaro. När du rider eller sköter om en häst kan du inte kolla i mobilen vad kompisarna skriver på sociala medier. I stallet träffar du kompisar i verkliga livet, två- och fyrbenta.

    Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 27 april 2017.

    Fakta: Varbergs ridskola
    Ägare: Johanna Wigermo, hippolog, Per Wigermo, bonde/snickare, Charlotte Wettberg, hippolog.
    Personal: Utöver ägarna fem anställda, ridlärarna Lina Karlsson Budde och Ida Johansson, stallpersonal Malin Jönsson, Ronny Karlsson och Rickard Kviberg plus timanställd helgpersonal.
    Ridskolehästar: 36 hästar varav hälften ponnyer.
    Antal uppsittningar per vecka: 450.
    Ledstjärnorna: Ridskolans ledarutbildning för ungdomar 8-25 år, uppdelad i fyra olika nivåer: hästskötare, stallvärdar, stallelever, instruktörselever.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden