Sverige
2 maj 2017 20:31

Finansministern bollar friskvårdsfrågan till Skatteverket

Vad finansministern sagt och inte sagt blev huvudnumret när ridsportens rätt till friskvårdsbidrag än en gång debatterades i riksdagen i dag.

Finansministern bollar friskvårdsfrågan till Skatteverket
Foto: Riksdagsförvaltningen

Bakgrunden till debatten var att moderata riksdagsledamoten Mats Green ville ha svar på vad finansminister Magdalena Andersson menade när hon sade att man inte ska kunna dra av för personliga levnadsomkostnader, som ett skäl för varför ridsporten inte är berättigat till friskvårdsbidrag.
− Mats Green gör sig dummare än vad jag tror att han är. Om jag hade sagt det han säger så hade jag lagt mig i rättstillämpningen och blivit föremål för Konstitutionsutskottet. Det är inte jag utan Skatteverket som ligger bakom listan över vilka sporter som ger rätt till friskvårdsbidrag, och jag kan inte lägga mig i Skatteverkets bedömning. Däremot tittar vi över lagstiftningens formulering, sade Magdalena Andersson.
Mats Green kontrade med att det var märkligt att finansministern avfärdade den mest kvinnodominerade idrotten av alla som en rikemanssport, och att stora delar ridsportsverige faktiskt hade tolkat ministerns uttalande som att hon menade att ridsport räknades som en personlig levnadsomkostnad, till skillnad från andra sporter som räknas in bland friskvårdsförmånerna.

Finansministern sade att det är Skatteverket som gör listan över vad som räknas som friskvård, och att det vore ministerstyre att lägga sig i det.
− Däremot har vi lovat göra en översyn av lagstiftningen, och det arbetar vi med i finansdepartementet, sade Magdalena Andersson, som inte sade något om när utredningen skulle bli klar.

− I går var det Första maj, och det var mycket tal om vad som borde förändras. Jag hörde inte en enda talare säga: ”Vi får se vad Skatteverket tolkar”, kontrade Mats Green, som lovade återkomma i frågan.

Moderaten Maria Stockhaus deltog också i debatten och hänvisade till de senaste siffrorna som visar att den psykiska ohälsan ökar.
−Ridning visar goda resultat när det gäller att minska stress. Det är märkligt att regeringen inte kan släppa på prestigen och låta ridningen bli ett verktyg för friskvård och förebyggande av psykisk ohälsa, sade hon.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden