Sverige
23 maj 2017 13:55
Ridsportplus

Självförsvar är tillåtet vid en hundattack

Hundägaren är alltid ansvarig om en hund attackerar och skadar en häst. Men även hästägaren kan bli ersättningsskyldig, om det går att bevisa att hen orsakat incidenten.

Självförsvar är tillåtet vid en hundattack
Det är tillåtet att som ryttare använda sparkar eller spö för att skydda hästen vid en attack (hunden på bilden har inget samband med texten). Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vållandeansvar innebär att hästägaren är ansvarig om hen anses ha orsakat incidenten genom att vara slarvig eller göra fel på något sätt.  
    – Om hunden blir skadad och hundägaren vill hålla hästägaren ansvarig för detta, måste hundägaren bevisa att hästägaren orsakat skadan, säger Helena Striwing, jurist.
    – Det är för det mesta mycket svårt så länge hästägaren befinner sig på en väg eller en plats där hen har rätt att vara.

    Då har hundägaren ansvar

    Om hästen däremot blir skadad på grund av hundens agerande är hundägaren ansvarig, oavsett om den anses ha gjort något fel eller inte. Det innebär att hundägaren kan bli skadeståndsskyldig även om hunden har varit kopplad men lyckats komma loss eller till och med om den skrämt hästen under tiden den är kopplad.
    – Hur du ska agera om din häst blir attackerad av hundar är svårt att svara på, säger Sirkku Sarenbo, docent och programansvarig för djurskyddsprogrammet vid Linnéuniversitetet.

    Mycket beror på situationen. Stora hundar kan orsaka mer skada än mindre, men även en liten hund kan skrämma en häst. Stora hundar som anfaller i flock är den allra farligaste situationen.

    Det kan du göra

    – Rid ut flera tillsammans, råder Sirkku Sarenbo. Om en hund anfaller, försök att kalla på hjälp och håll dig själv lugn för att inte göra hästen mer upprörd. Försök att vända bort hästens huvud från hunden.

    I en situation där du som ryttare uppfattar fara har du rätt att försvara dig mot hundarna genom att till exempel använda spö, under förutsättning att du handlar i nöd och inte brukar mer våld än situationen kräver.

    Att sparka hunden kan alltså vara okej om det är en stor hund och en hotfull situation, men inte okej på en mindre hund.
    – I ett rättsfall blir det en bedömning. Du har rätt att försvara dig, men det kan vara lätt att ta till övervåld i en upprörd situation, och det är inte tillåtet, säger Helena Striwing.
    – Du måste även se när hunden ger sig och direkt sluta.
    – Hela situationen utvärderas. Om hunden kom snabbt på och du inte har haft tid att tänka igenom vad du ska göra spelar också in.

    Vid incidenter med hundar är det i vissa fall svårt att ta reda på vem som äger en hund som kommer springande ensam. Det kan även hända att hundägaren vägrar att uppge namn och kontaktuppgifter. Då blir det svårt för ryttaren att kräva ersättning för skador på sig själv eller hästen.

    Om hunden är lös och ryttaren lyckas fånga den kan man vända sig till polisen för hjälp med identifiering och för att hitta ägaren.
    – Hundangrepp på hästar bör polisanmälas, då det i bästa fall kan leda till att en potentiellt farlig hund hindras från att göra ytterligare skador, säger Helena Striwing.

    Hund möter häst

    Vad kan hästägaren göra?
    • Rid i grupp.
    • Kartlägg området där du brukar rida. Var brukar det finnas hundar?
    • Kommunicera med hundägande grannar. Säg till när du ska ut och rida.
    • Kontrollera med kommunen var kopplingstvång råder och be dem sätta upp skyltar.
    • Skador på dig själv eller din häst vid hundangrepp ska genast anmälas till ditt försäkringsbolag.
    • Tveka inte att polisanmäla.

    Vad kan hundägaren göra?
    • Träna hundarna från att de är valpar att inte bry sig om lantbrukets djur.
    • Håll hunden kopplad.
    • Flexikoppel till stora hundar är uteslutet.
    • Motionera stora hundar en i taget, särskilt i områden med mycket ryttare.
    • Använd munkorg om du är osäker på din hund.

    Denna text publicerades första gången den 11 maj i Risports pappersutgåva nummer 9 – 2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden