Sverige
23 maj 2017 11:25

”Vi har nollvision och varje fall är ett för mycket”

SVT Dold:s granskande program "Ridtränaren" har fått ridsportvärlden att hamna under lupp. I dagens "Gomorron Sverige" har inbjudna diskuterat sexuella övegrepp mot barn inom idrotten, och Ridsportförbundet har fått förklara sitt agerande.

”Vi har nollvision och varje fall är ett för mycket”
Helena Carlsson berättar om Ridsportförbundets agerande kring frågorna om övergrepp inom ridsportvärlden.

Inbjudna till Gomorron Sverige var programmets producent Axel Gordh Humlesjö, samt Helena Carlsson, vice ordförande i Svenska Ridsportförbundet, och Patrik Sjöberg, initiativtagare till Idrottsbrevet som arbetar mot sexuella övergrepp på barn.

Axel Gordh Humlesjö berättade om de skakande vittnesmål han fått ta del av i arbetet med programmet.
”När vi började prata med folk inom ridsporten fick vi höra många berättelser om manliga tränare som utnyttjar unga flickor”, säger Axel, som undrade vad det är som gör att det här inte kommit ut tidigare.
”Det verkar finnas en kultur inom ridsporten där män skyddar andra män för att det här inte ska komma ut”, ger Axel som en förklaring, och säger att offren avfärdas som bortskämda och för att sprida rykten för att de vill ha finare hästar.
”Det finns något inom ridsporten som måste tas tag i”.

Att göra ett program om någon som inte är dömd för något brott är ett dilemma. Axel förklarar att de hade så pass mycket detaljerat och dokumenterat material att de tog beslutet att de måste göra programmet. Under deras granskning drogs dessutom licensen in för tränaren, som även lämnade sin klubb.

Helena Carlsson är vice ordförande i Svenska Ridsportförbundet, och hon fick frågor som hur det här har kunnat fortgå och vad som händer nu efter en sådan här granskning. Helena Carlsson berättade hur det förts diskussioner kring den aktuella tränaren under ett antal år, men det har kunnat fortgå med den aspekten att det de kunnat gå på har varit lösa rykten och att förundersökningarna har blivit nedlagda.
”Det viktiga är nu att vi har agerat och att han har blivit fråntagen sin licens”, säger Helena Carlsson.

Att ridsporten inte är någon frizon från vad som händer i samhället i övrigt framgår tydligt i programmet.
”Det som finns i samhället i stort finns i ridsporten”, säger Helena Carlsson, och tillägger att det inom ridsporten är extra problematiskt eftersom det finns många unga tjejer som hamnar i en berondeställning till äldre män och där har Ridsportförbundet ett ansvar.
”Vi har nollvision och varje fall är ett för mycket”, säger Helena Carlsson och uppmanar de som utsätts för övergrepp att anmäla dessa.
”Det är jätteviktigt att uppmana en polisanmälan när det händer, och även göra en anmälan till oss”, säger Helena Carlsson, som tillägger att Ridsportförbundet först i år fått in någon anmälan.

Att ha ett förtroendeuppdrag inom ridsporten är ingen rättighet, förklarar Helena Carlsson, och förklarar att en anmälan kan ge konsekvenser för de som begår övergrepp.
”Även om det inte har kunnat styrkas brott kan det göra att vi ändå fråntar en licens”, säger Helena Carlsson om vilken effekt en anmälan kan ge.

Den välkända idrottaren Patrik Sjöberg fick ge sin syn på programmet. Sjöberg har själv berättat om de övergrepp han utsatts för inom idrotten, och han är initiativtagare till Idrottsbrevet som arbetar för nolltolerans för sexuella övergrepp mot barn. Sjöberg berättar att han sett Dolds granskning av tränaren och tycker att innehållet är vidrigt.
”Tyvärr är detta dagens idrottsverige, barn är inte skyddade inom idrotten”, säger Sjöberg, som inte tror att ridsporten är extra utsatt utan att detta är känsligt inom alla områden där det finns personal som eller tränare och ledare som inte är utbildade och har den här dragningen.

Gomorron Sverige går att se här. ”Ridtränaren” finns att se på SVTPlay här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden