Sverige
9 juni 2017 16:00
Ridsportplus

Alla hästar måste ha en fast adress

Varje häst ska i framtiden ha en fast adress, och dessutom ska varje förflyttning av en häst föras in i någon form av journal. Det blir följden av nya EU-förordningar.

Alla hästar måste ha en fast adress
Det vi vet så här långt är att det ska finnas ett register som visar på vilken anläggning en häst normalt sett hålls. Varje anläggning ska också föra något slags journal över hästarna säger en handläggare på Jordbruksverket.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Det måste bli en rimlig form av journalföring, som fungerar i vardagen, säger David Slottner, handläggare på Jordbruksverket.
    EU-kommissionen har nu börjat arbeta med ett nytt regelverk, som kommer att påverka hästar och alla som har häst. Det handlar bland annat om en djurhälsoförordning.
    – Det vi vet så här långt är att det ska finnas ett register som visar på vilken anläggning en häst normalt sett hålls. Varje anläggning ska också föra något slags journal över hästarna, säger David Slottner, handläggare på enheten för häst, fjäderfä och vilt på Jordbruksverket.

    100 000 hästar i rörelse
    Samma form av register och journaler finns i dag för lantbrukets djur, men medlemsländerna har redan gjort klart för EU-kommissionen att det inte går att kopiera det systemet rakt av.
    – Vid ett möte i Bryssel om detta berättade en representant för Holland att av de 400 000 hästar som finns i landet är 100 000 hästar ute och tävlar en vanlig helg. Då är det inte hanterbart att registerföra varje förflyttning av hästar, säger David Slottner.

    Vill spåra smitta
    Skälet till att man vill följa hästarnas rörelser har med djurhälsa och smittspårning att göra.
    – Nyttan av smittspårning kan vara extremt stor. Om vi fick in afrikansk hästpest i Sverige skulle vi vara oerhört tacksamma för journaler där vi kan följa hästarnas rörelser, och se vilka anläggningar eller tävlingsplatser en smittad häst varit på. Men vi måste göra en avvägning av arbetsinsatsen som krävs, säger David Slottner.

    Än så länge är arbetet i sin linda, och Jordbruksverket har haft inledande möten med Sveriges hästorganisationer.

    – Förberedelserna kommer att pågå under hösten och hela nästa år. Det enda vi vet säkert i dag är att hästar från 2021 ska vara registrerade på den anläggning där de finns stadigvarande, och att det ska till någon form av journalföring över hästarnas förflyttningar. Sedan om det räcker med en kalender på boxväggen där träningar och tävlingar noteras, eller om det krävs något annat, det får vi återkomma till, säger David Slottner.

    Denna text publicerades första gången den 8 juni, i Ridsports pappersutgåva nummer 11-2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden