Sverige
24 juni 2017 12:00
Ridsportplus

Avstängde tränaren får inte tillbaka licensen

Den tränare som tidigare i våras blev av med sin tränarlicens får inte gehör för sin överklagan.
Riksidrottsnämnden ändrar inte Ridsportförbundets beslut att dra in diplomeringen.

Avstängde tränaren får inte tillbaka licensen
Tränaren, som hävdar att han är utsatt för en förtalskampanj, överklagade den indragna diplomeringen till Riksidrottsnämnden (RIN), som nu har kommit med sin dom. Foto: Getty Images/iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I april meddelade Svenska Ridsportförbundet att en tränare skulle fråntas sin diplomering med omedelbar verkan. Detta skedde efter att det kommit fram uppgifter från olika håll om att tränaren hade en historik av sexuella relationer med unga flickor. SVT-programmet Dold arbetade då också med ett program om tränaren.

    Ska vara ett föredöme
    Ridsportförbundets juridiska utskott fattade beslutet om indragen licens, och lutade sig mot kompetensbeskrivningen för tränare, där det står att tränare ska kunna uppfattas som ett föredöme när det gäller etik och moral.

    Tränaren, som hävdar att han är utsatt för en förtalskampanj, överklagade den indragna diplomeringen till Riksidrottsnämnden (RIN), som nu har kommit med sin dom.

    Riksidrottsnämnden konstaterar att den indragna licensen inte innebär att tränaren är avstängd eller har fått yrkesförbud. I stället handlar det om administrativa kriterier för vem som ska kunna få en tränarlicens, och där har Ridsportförbundet en oinskränkt rätt att på sakliga grunder göra en bedömning av en persons allmänna lämplighet.

    Lättnad hos SvRF
    – Riksidrottsnämnden visar att varje specialförbund har rätt att fatta egna beslut i den här typen av ärenden, och vi är förstås lättade över att vårt beslut står fast, säger Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster.
    – Det här är också helt i linje med vad Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson skrev i en debattartikel nyligen, att det inte är någon demokratisk rättighet att vara tränare av barn och unga.

    Verktyg att använda
    Att dra in tränardiplomeringar kan från och med nu bli ett verktyg att använda.
    – För oss är det viktigt att vi har rätt att agera, och vi hoppas att det också kan ha en förebyggande 
    effekt, säger Ulf Brömster.

    Ridsport har sökt tränarens juridiska ombud, men inte lyckats nå ombudet.

     

    Fakta: Prövat i högsta instans

    Den 11 april beslutade Ridsportförbundets juridiska utskott att ta ifrån en tränare hans diplomering.Tränaren överklagade beslutet till Riksidrottsnämnden, som är Riksidrottsförbundets högsta juridiska instans. Riksidrottsnämnden konstaterar att tränaren inte har klagorätt och avvisar därmed ärendet. Det kan inte överklagas.

    Denna text publicerades första gången den 22 juni, i Ridsports pappersutgåva nummer 12-2017.

     

     

     

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden